Listavezető lett a Vengaboys dala Ibizáról az alkancellár bukása után

2019. május 22. 17:12 - szerző: 168 Óra/MTI

A legtöbbször letöltött dallá vált az osztrák iTunes listáján a Vengaboys  Going to Ibiza című húsz évvel ezelőtti slágere azóta, hogy a múlt pénteken nyilvánosságra került az Ibizán készült kompromittáló videofelvétel Heinz-Christian Strache azóta lemondott szabadságpárti (FPÖ) elnökről és alkancellárról.

Az FPÖ elnöke körüli botrány az után robbant ki, hogy a Spiegel és a Süddeutsche Zeitung című német lapok közzétettek egy videofelvételt, amelynek tanúsága szerint a szabadságpárti politikus két éve, 2017. július 24-én a spanyolországi Ibiza szigetén az akkori  választási kampányhoz nyújtandó támogatásért cserébe állami megbízások elnyerését helyezte kilátásba egy ausztriai befektetésre készülő, magát dúsgazdagnak valló orosz nőnek. A politikus cáfolta, hogy törvényt sértett volna, de elismerte, hogy a videofelvétel katasztrofális.

Sebastian Kurz kormányfő, akinek a pártja, az Osztrák Néppárt (ÖVP) 2017 október 15-i választások nyomán koalícióban kormányoz az FPÖ-vel, felmondta a kormánykoalíciót.

Strache szombati lemondása óta a szélsőjobboldal ellenfelei a Vengaboys 1999-es slágerére ünnepelnek. Több mint ötezer ember énekelte a dalt Bécsben szombaton az után, hogy Strache bejelentette lemondását. A PopVortex honlap szerint a dal jelenleg a legtöbbször letöltött zeneszám az osztrák iTunes listán.

Jan Böhmermann német hunorista, akinek már a videó közzététele előtt állítólag tudomása volt a kompromittáló felvételről, vasárnap a Twitteren tette közzé a dal YouTube linkjét. 

A holland együttes, amely augusztus 23-án szabadtéri koncertet ad a karintiai Moosburgban, az üzenetre válaszolva örömének adott hangot. Egy népszerű osztrák televíziós show kedden a dallal nyitotta meg műsorát.