Levonhatják az alkalmazottak béréből a kávé- és cigiszünetet egy multinál

2020. február 13., 11:22

Szerző:

Időarányosan elkezdte levonni az alkalmazottak béréből a munkahelyen kívül töltött percekért járó juttatást a  Spanyolországban is jelenlévő portugál GALP olajipari vállalat, miután a Legfelsőbb Bíróság szerdán a cég javára döntött - írja a 24.hu az Euronewsra hivatkozva. Ebben benne vannak a kávé- és cigarettaszünetek is.

A probléma tavaly kezdődött, amikor

a spanyol kormány arra kérte a cégeket, hogy kezdjék el vezetni az alkalmazottak ténylegesen munkával töltött óráit. Eredetileg ezzel az volt a kormány terve, hogy megoldják a kifizetetlen túlórák által okozott gondokat, de a dolog a visszájára sült el.

A cégek ugyanis elkezdték szigorúan venni a szüneteket és ahelyett, hogy jobban megszerveznék a munkavállalók napjait, inkább büntetik őket.

A Legfelsőbb Bíróság döntése ellen fellebbezést nyújtottak be.

Mari Cruz Vicente, a Trade Union Action szakszervezet főtitkára arról beszélt, hogy az ítélet szembe megy a jogszabályokkal. Egyrészt azért, mert csak azt kell megfigyelniük a vállalatoknak, hogy az alkalmazottak mikor kezdik és mikor fejezik be a munkát, nem azt, hogy mikor tartanak közben szünetet. Másrészt pedig azért, mert ha a cégek levonással büntetnék például a kávé- és cigarettaszüneteket, akkor előbb egyeztetni kellene velük.