Levélben vonták kérdőre számon az amerikai külügyminisztériumon a magyar vidéki sajtó támogatásának a lefújása miatt, a magyar nagykövetség inkább mélyen hallgat

2018. október 11. 11:28 - szerző: Ágoston Zoltán

Politico írja, hogy 22 demokrata washingtoni kongresszusi képviselő írt egy levelet az amerikai külügyminisztériumnak, a State Departmentnek, amelyben arról érdeklődnek, miért fújta le a tárca a független vidéki magyar sajtónak ígért 700 ezer dolláros (átszámítva 187 millió forintos) pályázati támogatást. 

Fotó: Statte Department

Az amerikai külügyminisztérium 2017 novemberében hirdette meg a pályázatot, amelynek a kiírás szerint a fővároson kívüli tényfeltáró újságírói munkát akarták támogatni, hogy minden magyar állampolgár objektív információkhoz férhessen hozzá a bel- és a külföldön zajló eseményekről. Fogadták nonprofit és profitorientált szervezetek pályázatát is, aztán három hónapja, júliusban jött a hír, hogy a beküldött anyagok elolvasása után a pályázatot visszavonták. Az Index akkor azt írta, hogy még az Obama-adminisztrációban pozícióba került tisztviselők az új amerikai külügyi vezetés politikai támogatása nélkül akarták átvinni az amúgy sem túlságosan kidolgozott ötletüket, ami így bukásra volt ítélve.

A Wess Mitchell európai és eurázsiai ügyekért felelős helyettes államtitkárnak címzett levélben a 22 demokrata képviselő aggodalmának ad hangot a pályázat visszavonása miatt, amelyre azonnali magyarázatot kérnek. Felhívják a figyelmet arra is, hogy az Orbán-kormány jogállamiságot – beleértve a sajtószabadságot – sértő intézkedései miatt az Európai Unió elindította Magyarország ellen a lisszaboni szerződés 7. cikkelye szerinti eljárást.

 

A Politico a levélről megkérdezte a State Departmentet, amelynek az egyik szóvivője Wes Mitchell nevében azt mondta, nem kommentálják a kongresszusi politikusokkal folytatott párbeszédet, a 22 demokrata képviselőnek a megfelelő csatornákon válaszolni fognak majd.