Letette az esküt Joe Biden és Kamala Harris

Atrocitás nem zavarta meg a beiktatást.

2021. január 20., 17:51

Szerző:

Letette hivatali esküjét az Egyesült Államok 46. elnöke és alelnöke. 

Joe Biden beiktatásán Bill Clinton, George W. Bush és Barack Obama volt elnökök is megjelentek, viszont nem jött el a leköszönő Donald Trump. Ő az első amerikai elnök 1869 óta, aki nem vesz részt utódja beiktatásán. Trump alelnöke, Mike Pence jelen volt a ceremónián.

"Ma nem egy jelölt, hanem egy ügy, a demokrácia ügyének győzelmét ünnepeljük" - mondta beiktatási beszédében Biden, az Egyesült Államok 46. elnöke szerdán Washingtonban. Újra megtanultuk, hogy a demokrácia értékes és törékeny - húzta alá a 78 éves demokrata párti vezető az elmúlt időszak eseményeire utalva.

A Capitolium két héttel korábbi ostroma, valamint a koronavírus-járvány miatt hozott példátlan biztonsági óvintézkedések következményeként az ilyenkor megszokott százezres tömeg helyett alig néhányan voltak Washington szívében.

A hiányzó tömeget mintegy 200 ezer amerikai zászló jelképezte.

A demokrata Joe Biden előtt beiktatták hivatalába Kamala Harrist, az Egyesült Államok első színes bőrű női alelnökét is. Harris – a hagyományoktól eltérően – Sonia Sotomayort, a legfelső bíróság első latino származású bíróját kérte fel az esketésre.

A hagyományoknak megfelelően Biden istentisztelettel kezdte beiktatása napját, amelyre a Szent Máté apostolról elnevezett washingtoni katedrálisban került sor. A misén Kamala Harris leendő alelnök, illetve vezető demokrata és republikánus politikusok is jelen voltak.

A leköszönő elnök a hagyományoknak megfelelően levelet hagyott utódjának, mielőtt távozott a Fehér Házból. A tisztségviselő semmit sem árult el a levél tartalmáról vagy hangneméről.

Trump, aki csalásra hivatkozva megkérdőjelezte a novemberi elnökválasztás eredményét, máig nem gratulált Bidennek győzelméhez, és búcsúbeszédeiben sem említette név szerint demokrata ellenfelét.

Trump számos elnöki hagyománnyal szakított. Például nem volt ott Biden szerdai beiktatásán (hasonló 1869 óta nem történt), valamint nem hívta meg a demokrata elnökjelöltet a Fehér Házba azt követően, hogy kiderült: Biden győzött a novemberi elnökválasztáson. (MTI)