Lelőtte a feleségét, aztán viszonyt kezdett az ügyvédjével, akit a szabadulása után szintén meggyilkolt

2019. január 21., 15:08

Szerző:

2019. január 18-án a szeretője zaragozai otthonában holtan találták meg egy ügyvédet, a 47 éves Rebeca Santalamiát. Így kezdődött a hír, ami mögött egy teljes, filmbe illő krimi volt - írja az El País. A szerető egy nemrég szabadult gyilkos, José Javier Salvador Calvo volt, aki 14 évet töltött rácsok mögött felesége meggyilkolásáért.

Santamalia – egy 14 éves fiú édesanyja – későbbi szeretőjét képviselte egy 2003-as, gyilkossági perében. A nőt lelőtték, eltűnését férje jelentette be, mivel felesége nem érkezett haza. A rendőrség azonnal kapcsolatba lépett Santamalia nővérével, akivel közös ügyvédi irodája volt. Tőle tudták meg, hogy a nő viszonyt folytatott korábbi védencével, és megadta nekik a férfi címét. A csengetésre senki sem reagált, Calvótt nem érték el telefonon, így a férfi testvére engedte be a nyomozókat a lakásba. Ott találták meg Santamalia holttestét.

Egy teljesen különálló esetben zaragozai rendőrök akartak igazoltatni egy hídon szabálytalanul közlekedő férfit, aki elkezdett futni. Amikor megpróbálták utolérni, a mélybe vetette magát. Nagy mennyiségű pénzt, 1000 eurót találtak nála, iratokat viszont nem. Később ujjlenyomatok alapján azonosították, és kiderült, hogy Calvóról van szó.

Calvo még 2003 májusában ölte meg 11 lövéssel feleségét, a 29 éves Patricia Maurel Contét. Conte a konzervatív Néppárt (PP) politikusát és egyik önkormányzati választási jelöltjét. A nővel néhány nappal a megméretés előtt végzett vele férje, és sikerült is elmenekülnie, később bevallotta tettét testvérének, bíróság elé állt. 18 év börtönbüntetésre ítélték, amelyből 14-et töltött rácsok mögött, 2017 elején szabadult.

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.