Moszkva beszólt Varsónak, amiért a lengyel elnök nem hívta meg Vlagyimir Putyint a második világháború kitörésének 80. évfordulóján tartott megemlékezésre

2019. szeptember 1., 19:28

Szerző:

Lengyelország rég nem hozta magát olyan ostoba helyzetbe magát, mint azzal, hogy nem hívta meg Vlagyimir Putyin orosz elnököt a második világháború kitörésének 80. évfordulóján tartott megemlékezésre - írta Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő vasárnapi Facebook-bejegyzésében.

Megemlékezés a II. világháború kitörésének 80. évfordul
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Az orosz politikus Szymon Szynkowski vel Sek lengyel külügyminiszter-helyettesnek a Radio Maryja adón elhangzott nyilatkozatára reagált, amely szerint a megemlékezésre „korszerű kritériumok” alapján csak a NATO, az EU és az uniós keleti partnerség tagállamait hívták meg, Ezt nevezte Marija Zaharova ostoba helyzetnek.

Vjacseszlav Vologyin, az orosz parlament alsóházának elnöke az évfordulóval kapcsolatban azt mondta, hogy a lengyel vezetés az esemény átpolitizálásával a Lengyelország felszabadításáért elesett szovjet katonák és tisztek emlékét csúfolta meg azzal, hogy nem hívta meg Vlagyimir Putyint. – A szatellitországok természetesen tetszeni és szolgálni akarnak azoknak, akik a szárnyaik alá vették őket, és eközben nem veszik észre, hogy magatartásuk megcsúfolja a történelmet, az emberséget és az erkölcsöt. De az ilyen magatartásból az oltalmazó országok sem kérnek – mondta Vologyin. A házelnök rámutatott, hogy Oroszországnak a második világháborúban játszott döntő szerepét minden állam elismeri, beleértve a Hitler-ellenes koalíciót alkotó Egyesült Államokat és Nagy-Britanniát is.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője korábban azt mondta, hogy egyetlen a második világháborúról való megemlékezés sem lehet teljes Oroszország részvétele nélkül, amelynek szerepét nem lehet túlbecsülni.