Lengyelországban nemsokára bevezetik a 13. és a 14. havi nyugdíjat is

2020. január 12., 16:38

Szerző:

Már elkészült a törvénytervezet, nemsokára be is nyújtják, az elfogadása nyomán pedig 2021 novemberétől 14. havi nyugdíjat is kaphatnak az idősek Lengyelországban – írja a Business Insider Polska Marlena Malag lengyel családügyi miniszter bejelentése nyomán.

A tárcavezető a TVP Info televíziónak beszélt erről, hozzáfűzve, hogy a 13. havi nyugdíjról szóló törvényjavaslat már a varsói parlament előtt van, és 2020 áprilisától már  fizetni is akarják. Lesz jövedelmi feltétel is, vagyis 14. havi nyugdíjat először azok kapnak, akiknek havonta 2160 złotynál (átszámítva körülbelül 170 ezer forintnál) kevesebb jár.

A 13. havi nyugdíj a kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) ígérete volt a 2019. október 13-i parlamenti választást felvezető kampányban. A megméretést Jaroslaw Kaczynski pártelnök és Mateusz Morawiecki miniszterelnök alakulata nyerte.

Magyarországon  eközben azért is küzdeni kell, hogy az Orbán-kormány tisztességesebben számítsa ki, a nyugdíjasok mennyi pénzt kapjanak, a kabinet válasza pedig az, hogy az idősek a nyugdíjprémiumon keresztül részesülnek a gazdasági növekedés eredményeiből. Ez 2019-ben 20 ezer forint volt

Tegnap 15:49

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.