A lengyel legfelsőbb bíróság szerint valószínű, hogy az országnak el kell hagynia az Európai Uniót

2019. december 18., 11:05

Szerző:

A Reuters varsói keltezésű híre szerint a lengyel legfelsőbb bíróság arra figyelmeztetett, lehetséges, sőt, hosszabb távon voltaképpen valószínű az ország távozása az Európai Unióból. Meglepő nyilatkozatában a legfőbb igazságszolgáltatási testület úgy fogalmazott:

„A lengyel jog és az EU joga közötti ellentmondás minden valószínűség szerint kötelezettségszegési eljáráshoz fog vezetni az EU-s intézmények részéről, ez pedig hosszabb távon ahhoz, hogy el kell hagyni az Európai Uniót”. 

Ehhez két megjegyzést fűzhetünk. Először is, nem a legfelsőbb bíróság dolga nyilatkozni arról, hogy az ország milyen nemzetközi szerződéseket köt, milyen szövetségi rendszerekhez csatlakozik. Másodszor, az EU-csatlakozással Lengyelország vállalta, hogy konfliktus esetén az EU-s jogi előírások erősebbek a nemzeti jog előírásainál. A lengyel legfelsőbb bíróság nyilatkozata lényegében azt állítja, hogy a varsói hivatalos álláspont szerint ez a viszony fordított, és mivel ezt Brüsszelben másként látják, végső soron nem marad más hátra, ki kell lépni.

Mint a Reuters írja, a vita hátterében az áll, hogy a Lengyelországot kormányzó nacionalisták – a Jaroslaw Kaczynski pártelnök és Mateusz Morawiecki miniszterelnök  fémjelezte Jog és Igazságosság (PiS) párt – lehetővé kívánják tenni a bírák elmozdítását abban az esetben, ha megkérdőjelezik a kormány igazságügyi reformjainak a legitimációját. Az EU vádja szerint 2015-ös hatalomra kerülése óta a PiS átpolitizálta az igazságszolgáltatást, a PiS ezzel szemben azt állítja, hogy a reformokra a bíróságok hatékonyságának a javítása érdekében van szükség. A most a parlament előtt fekvő törvényjavaslat megfosztaná a bírákat attól a joguktól, hogy ítéletben mondják ki, azok a bírótársaik, akiket a kormánypárt által összeállított testület jelölt, nem függetlenek. A legendásan körültekintő és megfontolt, semmit el nem hamarkodó Európai Unió tegnap közölte, megvizsgálja, hogy a törvényjavaslat aláássa-e a bírói függetlenséget. 

Jaroslaw Kaczynski
Fotó: MTI/PAP/Jakub Kaminski

A lengyel legfelsőbb bíróság nyilatkozata nem az EU-val szembenálló kormányzati álláspont mellett érvel, hanem éppenséggel arra a veszélyre figyelmeztet, hogy akár az EU-ból való kilépés is lehet a dolog vége. Ez világosan kiderül a nyilatkozat azon mondatából, miszerint a szóban forgó törvényjavaslat „egyértelműen” azt a célt szolgálja, hogy Andrzej Duda köztársasági elnök, a PiS tagjaként szabad kezet kapjon a legfelső bíróság elnökének a kiválasztására még a májusi elnökválasztás előtt. A legfőbb ítélkező fórum mostani elnökének, Malgorzata Gersdorfnak a megbízatása, amely még a PiS hatalomra kerülése előtt kezdődött, áprilisban lejár. Malgorzata Gersdorf nyílt bírálója a kormány úgynevezett igazságügyi reformterveinek. Március 17-re összbírói értekezletet hirdetett, hogy a bírák részt vehessenek az új legfelső bírósági elnök kiválasztási folyamatában – közölte a Reuters szerint Michal Laskowski, a Legfelső Bíróság szóvivője.