Lengyelország 414 millió dollárért rakétatüzérséget vesz az Egyesült Államoktól

2019. február 10., 21:33

Szerző:

Lengyelország korszerű rakétatüzérséget vásárol az Egyesült Államoktól. A szerződést a jövő héten írják alá – jelentette be vasárnap a lengyel védelmi miniszter. – Szerdán megállapodást írunk alá az Egyesült Államok kormányával arról, hogy leszállítanak a lengyel fegyveres erőknek egy hadosztálynyi nagy mozgékonyságú rakétatüzérségi rendszert (HIMARS), és ez jelentősen fokozni fogja a lengyel erők harci képességét – mondta Mariusz Blaszczak. A 20 önjáró rakétarendszerről és a hozzá való munícióról szóló szerződés értéke 414 millió dollár.

980730-A-0089G-003
Fotó: Russell J. Good

A rendszert harci körülmények között alkalmazták Afganisztánban, Irakban és Szíriában, a rakéták hatótávolsága 70-től 300 kilométerig terjed. Az amerikai Lockheed Martin gyártja őket, a világon rendszert az Egyesült Államokon kívül még 18 ország állította hadrendbe.

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.