Lengyel mutogatós – Elnökválasztási előjáték

Lengyelország ráfordult az elnökválasztási kampányra – az első fordulót május 10-én tartják. Alig több mint másfél esztendő leforgása alatt immáron negyedszer kell fontos döntést hozniuk a lengyeleknek: 2018 októberében önkormányzati, tavaly májusban európai parlamenti, majd október 13-án parlamenti választások voltak.

2020. március 1., 18:00

Szerző:

A szinte megszakítás nélküli kampánycunami rányomja bélyegét a lengyel hétköznapokra, hiszen a középpontban a valódi viták nélküli gyűlölködés, a másik fél lejáratása, földbe döngölése áll. Lényegre törő, előremutató ötletekkel csak nyomokban találkozhatunk, mert programalkotásra kevés idő marad mind a kormányzati, mind az ellenzéki oldalon.

Az előző három választáson egyértelmű volt a kormánypárt, a Jarosław Kaczyński vezette Jog és Igazságosság Pártja (PiS) fölénye, és nem keltene meglepetést, ha az államfői tisztet májusban másodszor is elnyerné a jelenlegi köztársasági elnök, Andrzej Duda. Az ellenzék lényegében egyetlen sikerélménye az önkormányzati választásokhoz fűződik, hiszen Varsón kívül győztek olyan nagyvárosokban, mint Krakkó, Gdańsk, Poznań, illetve Wrocław.

A közvélemény-kutatási felmérések jelenleg Dudát tartják a legesélyesebbnek, ugyanakkor felhívják a figyelmet folyamatosan csökkenő népszerűségére: az elmúlt két hónapban hat százalékponttal esett vissza az előnye. Az államfői tisztség elnyeréséhez 50 százalék fölötti szavazatarányra van szükség, ami az első fordulóban aligha sikerülhet bármelyik jelöltnek, így minden bizonnyal május 24-én második fordulóra kerülhet sor a két legtöbb voksot szerzett jelölt között.

Nem tudni még, hatást gyakorolhat-e a végeredményre az, ami a minap a kétkamarás törvényhozás alsóházában történt. A szejm elfogadta azt a törvényt, amely szerint a közszolgálati média mintegy kétmilliárd złotyt (megközelítőleg 160 milliárd forintot) kap kompenzációként az előfizetési díjjal kapcsolatos veszteségek miatt. Tette ezt annak ellenére, hogy a felsőház, vagyis a szenátus ellenzéki elnöke azt javasolta, hogy ezt az összeget fordítsák inkább a Nemzeti Onkológiai Stratégia támogatására. A kormánypárti többségű szejm padsoraiban ott ült – és inkább a köztévére szavazott – többek közt a jelenlegi és az előző egészségügyiminiszter-helyettes, a szejm egészségügyi bizottságának vezetője, illetve az országos egészségpénztár korábbi vezetője. (Az egészségügyi miniszter a szavazás idejére legalább elhagyta az üléstermet.)

A szavazást követően a PiS parlamenti képviselője, Joanna Lichocka az ellenzék felé fordulva felmutatta jobb kezének középső ujját, ami a világ minden táján a lehető legdurvább sértést jelenti. Ezt utólag azzal magyarázta, hogy idegességében kétszer megvakarta a szemét, vagy a szemöldökét igazgatta, egyszer pedig beletúrt a hajába. Lichockát a PiS kizárta az elnökválasztási kampányból és eltiltotta a témában a további nyilatkozatoktól.

Jaroslaw Kaczynski és Joanna Lichocka

Sokan azonban úgy érezték, hogy a megvetést, gőgöt és lenézést tükröző Lichocka-gesztus nem csupán az ellenzéket sértette meg, hanem a lengyel embereket is. A „bemutató” másnapján Varsó több pontján látványos óriásplakátok hívták fel a járókelők figyelmét Lichocka felháborító gesztusára. Az internetet azonnal elárasztották a mémek, illetve miután Duda elnök megkezdte újraválasztási roadshow-ját, több helyen is rideg fogadtatás és keményen megfogalmazott transzparensek várták. Volt, ahol kifütyülték, de akadt város, amelynek a meghívását maga Duda mondta le, tudomást szerezve arról, hogy nem számíthat szívélyes fogadtatásra.

A poznańi Onkológiai Intézet munkatársai videóüzenetet tettek közzé, valamennyien bemutatva azt, amit a kormánypárti képviselő asszonytól tanultak. Egy másik felvételen a város polgármestere szólalt meg. Ő a személyes érintettség okán is dicsérte a fenti intézményt, ahol kétszer is műtötték. Jelezte ugyanakkor, mennyire ellehetetleníti a területet az, hogy most inkább a közmédiát gazdagították kétmilliárddal.