Lemondott a teljes orosz kormány közvetlenül Vlagyimir Putyin évnyitó beszéde után

2020. január 15., 15:30

Szerző:

Benyújtotta lemondását Dmitrij Medvegyev orosz miniszterelnök szerdán Moszkvában.

Orosz hírügynökségek jelentése szerint a kormány teljes összetételében lemondott.

Putyin köszönetet mondott a távozó kabinet tagjainak a közös munkáért, noha, mint mondta,

„nem minden sikerült”.

Felkérte a kormány tagjait, hogy az új kabinet megalakulásáig ideiglenesen folytassák feladataik ellátását. Putyin felajánlotta Medvegyevnek az orosz biztonsági tanács helyettes elnökhelyettesi posztját.

Putyin elnök éves beszéde
Fotó: Dmitrij Asztahov

Medvegyev 2012-ben lett az ország miniszterelnöke, előtte négy évig volt Oroszország elnöke.

A kormányfő és a kormány az RT beszámolója szerint

röviddel az elnöki évértékelő után nyújtotta be lemondását az államfőnek. A bejelentés előtt Medvegyev és Putyin négyszemközt találkozott.

Putyin szokásos év eleji beszédében közölte, szükség van a hatalmon lévők leválthatóságára, mert „állandó csak a nép érdeke lehet.” Az államfő számos alkotmánymódosítást is javasolt. Medvegyev erre reagálva kijelentette, hogy a kormánynak minden támogatást meg kell adnia ahhoz, hogy az elnök meghozhassa a terve végrehajtásához szükséges döntéseket.

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.