Lélegzetelállító pompával fogadta Orbán Viktort Kazahsztán új diktátora

2019. április 24., 10:52

Szerző:

Látogatásra érkezett Orbán Viktor a Kazahsztánba, az ország fővárosában, Nurszultánban az új államfő, Kaszim-Zsomart Tokajev fogadta, miután az hárminc éven át regnáló diktátor, Nurszultan Nazarbajev elnök március 19-én távozott a hatalomból. A magyar miniszterelnököt szívélyes kézfogással és lélegzetelállító pompával fogadták, a tervek szerint azzal a Nurszultan Nazarbajevvel is találkozik, akiről a lemondása után egy nappal átnevezték a fővárost.

Orbán Viktor Kazahsztánban
Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs
Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs
Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs

Orbán Viktor a nem kormánygép kormánygéppel tette meg az utat, Nurszultánból pedig Pekingbe repül tovább, hogy összekösse Ázsiát Európával. Pénteken a kínai fővárosban kezdődik a második Egy övezet, egy út fórum, amelyre 37 kormány-, illetve államfő, valamint más vezető jelezte részvételét. 

Az Egy övezet, egy út Kína első számú külgazdasági projektjének számít. Arról szól, hogy a távol-keleti nagyhatalom utakkal, kikötőkkel és gázvezetékekkel köti össze Ázsia, Európa és Afrika, országait. Összesen 65 országot érint, Magyarország pedig 2018 áprilisában megvétózta azt a EU-s határozatot, amely a terveket kínai befolyásszerzési törekvésként ítélte volna el. A pekingi vezetés gyakorlatilag hűségesküre, a külpolitikai doktrínája elfogadására kényszeríti a vele szerződő országokat, nem is beszélve azokról a hitelekről, amelyekkel magához köti őket.

 

15:49

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.