Légicsapás végezhetett az államférfi fiával és unokáival

A líbiai fővárosban végrehajtott egyik NATO-légicsapásban életét vesztette Moamer Kadhafi egyik fia és három unokája, jelentette be a líbiai kormány egyik szóvivője. Músza Ibrahim azt mondta, hogy feleségével együtt Kadhafi is a fia házában volt a támadáskor, de nekik nem esett bajuk, írja a CNN.

2011. május 1., 18:37

A 29 éves Szaif al-Arab volt a líbiai vezető hat fia közül a legfiatalabb. Kadhafi másodszülött fia, Szaif al-Iszlám volt előretolva az elmúlt hónapokban. Músza Ibrahim kormányszóvivő szerint a támadás egyértelműen Kadhafi meggyilkolására irányult. Ibrahim keményen bírálta a NATO-t, a légicsapást jogtalan tettnek és háborús bűnnek nevezte.

A szóvivő állításait egyelőre más források nem erősítették meg, ugyanakkor több helyszíni tudósító szerint is súlyosan megrongálódott az érintett épület, és állítólag egy fel nem robbant lövedék is maradt a helyszínen - írta az

index.hu.

A líbiai felkelők ugyanakkor egyelőre szkeptikusan fogadták a híreket, a bengázi Átmeneti Nemzeti Tanács elnökhelyettese, Abdul Hafiz Ghoga szerint a rezsim kétségbeesetten próbál szimpátiát ébreszteni maga iránt. "Ez a rezsim folyamatosan hazudik" - mondta.

Előző hétfőn a NATO már Kadhafi tripoli főhadiszállására mért csapást, ezért a Kadhafi-kormány egyik tisztségviselője azzal vádolta meg az észak-atlanti szövetséget, hogy a líbiai vezetőt próbálta meggyilkolni, pedig az ENSZ-felhatalmazás nem erről szól. Charles Bouchard tábornok, a NATO-hadműveletek kanadai parancsnoka szerint aTripoli közepén fekvő Báb-el-Azizíja épületkomplexum elleni támadás egy katonai parancsnokság ellen irányult.

1986 áprilisában az amerikai erők már indítottak légicsapást Kadhafi egyik rezidenciája ellen, és a támadásban meghalt a líbiai vezető adoptált lánya, Hanna Kadhafi, írja a CNN. Ronald Reagan akkori amerikai elnök önvédelemnek nevezte a történteket, miután egy nyugat-berlini klub elleni támadásban két amerikai katonát is megöltek, több másikat pedig megsebesítettek.

Tegnap 15:49

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.