Botrányos szavazáson lett hivatalos jelölt Trump bírójelöltje

A demokrata tagok bojkottálták a szavazást, mégis megszavazta a szenátus igazságügyi bizottsága a republikánus tagokkal Amy Connett Barrettet, Trump jelöltjét a szövetségi legfőbb bíróság jelöltjének. Igaz, a kisebbségnek minimum két tagot kellett volna adnia, de ezt a bizottsági szabályt a republikánus bizottsági elnök eltörölte, mert a demokrata tagok obstruálni akartak álláspontja szerint. 

2020. október 22., 19:31

Szerző:

Az amerikai szenátus igazságügyi bizottsága csütörtökön megszavazta Amy Coney Barrett jelöltségét az alkotmánybíróság szerepét betöltő szövetségi legfelsőbb bíróságba, írja az MTI. 

    A bizottság 12 republikánus tagja egyhangúlag megszavazta Coney Barrett bírói jelöltségét, a demokrata párti szenátorok bojkottálták a szavazást, nem is jelentek meg a voksoláson.

    A demokrata párti szenátorok e helyett csütörtök reggel sajtótájékoztatót tartottak. Chuck Schumer, demokrata párti frakcióvezető kijelentette: "nem könnyű szívvel" hozták meg a bojkottról szóló döntést. "Mi ezt a törvénytelen meghallgatást bojkottáljuk" -fogalmazott Schumer.

    "Ez az ő döntésük volt, az enyém pedig az, hogy szavazzak a jelöltre" - mondta a szavazás előtt Lindsey Graham, az igazságügyi bizottság republikánus elnöke. Hozzáfűzte: "nem fogjuk megengedni nekik (a demokratáknak) hogy átvegyék a bizottság feletti uralmat".    

    A demokraták a bizottság határozatképtelenségét szerették volna elérni a bojkottal. A bizottság szabályzata szerint ugyanis két kisebbségi szenátorra - ez esetben demokrata párti politikusra - van szükség a szavazás lebonyolításához. Lindsey Graham azonban kijelentette: mivel a demokraták szándékosan próbálták meg ellehetetleníteni a szavazást és bojkottálták a bizottságot, ezért erre az esetre eltörli ezt a szabályzatot. 

    Graham közleményt is kiadott, amelyben leszögezte: Amy Coney Barrett megérdemli a szavazást, és jelöltségét meg is szavazzák. "Barrett bírónő megérdemli, hogy alkotmánybíró legyen, és az is lesz" - fogalmazott a kommünikében Graham. Donald Trump amerikai elnök a Twitteren gratulált a republikánus szenátoroknak. "Nagy nap ez Amerikának" - írta az elnök a mikroblogban. 

A szavazás után Chuck Schumer a Capitolium (a törvényhozás épülete) előtt újságíróknak azt mondta: "Amy Coney Barrett jelölése a legtörvénytelenebb folyamat volt, amelynek valaha is tanúja voltam a szenátusban, és esetleges megerősítése rossz következményekkel jár majd a szenátusra, a legfelsőbb bíróságra és egész országunkra nézve is". A szenátus egésze hétfőn szavaz majd a konzervatív Amy Coney Barrett jelöltségéről.