Legalizálták a marihuánát Kanadában, már most félnek, hogy nem lesz elég

2018. október 19., 17:42

Szerző:

Kanadában szerdán legalizálták a marihuána nemcsak gyógyászati, hanem rekreációs fogyasztását is. Ez azt jelenti, bárhol szabad hogy marihuánát szívni, csak a forgalmazás és termesztés szabályozása marad tartományi hatáskör.

Canada Marijuana
Fotó: AP//Mark Blinch

Kanada ezzel a világ legnagyobb marihuánapiacává vált, és félő, hogy nem lesz elég belőle, a vásárlók legalábbis az első napon megrohanták az üzleteket, így a legálisan működő üzletek többsége egyszerűen áruhiány alakult ki.

Az ár grammonként 8-16 kanadai dollár között mozog, a CBC pedig azt írja, hogy online is lehet füvet rendelni minden tartományban, magáncégektől vagy kormányzati honlapokról is. A Shopify négy tartomány rendelését fogja kezelni. Ami az életkort illeti, az is tartományoktól függ, általában az alkoholfogyasztás alsó határához igazítják. Ugyanez vonatkozik a vezetésre, ahogyan részegen, úgy beszívva sem szabad a törvények szerint a volán mögé ülni. Ezt egyébként a legalizálás után egy órával már meg is szegte valaki, akit a winnipegi rendőrség meg is büntetett emiatt.

Jelenleg 120 jogosítvánnyal rendelkező forgalmazó van az országban, sokan már a törvénytervezet nyári elfogadása után elkezdték feltölteni készleteiket, de így is úgy tűnik, hamar hiány lesz.

A tartományok többsége azt is engedélyezi, hogy valaki otthon marihuánát termesszen. Ez maximum négy tő lehet, a két kivétel Québec és Manitoba, amely élesen ellenezte az egész legalizálást.

A Kanadába utazó külföldiek nem árt ha tudják, hogy marihuánát szigorúan tilos lesz felvinniük a gépre. Még azoknak az amerikai állampolgároknak is, akik olyan államba utaznak haza, ahol legális a fogyasztása. Aki helyi járaton utazik maximálisan 30 gramm marihuánát vihet magával a repülőre.