Legálisan kérhette halálát a 17 éves holland lány, de végül nem eutanázia miatt, hanem önmaga szándékos éheztetésétől halt meg

2019. június 6., 12:14

Szerző:

Depresszióból fakadó súlyos anorexiával kezelték azt a 17 éves holland lányt, Noa Pothovant, akinek eutanáziájáról szóló hír bejárta a világot. Azonban az értesülések pontatlanok voltak, a Politico egy újságírója kiderítette, hogy a lány bár valóban igényelte, hogy orvosi segítséggel vessenek véget életének, azt végül a holland hatóságok nem engedélyezték.

Hollandiában legálisan kérhetik azok az eutanáziát, akik súlyosan szenvednek egy betegségtől, még ha az pszichés eredetű is.

A lány végül úgy döntött, hogy az orvosi kezelés visszautasítását választja, ami az ő esetében a kényszeretetés leállítását jelentette. Lényegében az éhhalált választotta, csak hogy nyugodhasson.

A lány nem csak Hollandiában volt ismert, miután könyvben írta meg szenvedéseit, hogy serdülőkorában egy bulin molesztálták, később pedig 14 éves korában két férfi megerőszakolta. A vele történtek jó ideig tartó eltitkolása poszttraumás stresszhez, majd depresszióhoz és anorexiához vezetett.

A holland egészségügyben sokat szenvedett, mert betegségét sosem kezelték megfelelően, illetve időben, így egyre mélyebbre került a spirálban. A pszichés betegsége következtében többször kísérelt meg öngyilkosságot, illetve az étel elutasítása miatt rendre kórházba került.