Egy lépést sem kell tennie, ha a 168 Óra legújabb számát kézbe szeretné venni! Banki átutalással, sőt, már bankkártyával azonnal előfizetheti, és máris postázzuk Önnek!

Legalább hét gyermek meghalt egy afganisztáni aknagránát-robbanásban

2019. április 14. 21:08 - szerző: MTI

Legalább hét gyerek meghalt, tíz megsebesült vasárnap a kelet-afganisztáni Lagmán tartomány székhelyén, Mehtarlámban, miután felrobbant a kezük ügyébe kerülő aknagránát. Aszadulláh Davlatzai, a tartományi kormányzó szóvivője az AFP francia hírügynökségnek elmondta, hogy az áldozatok 15 év alattiak. Hozzátette: vizsgálatot indítottak az incidens körülményeinek tisztázására.

A tartományi kórház egyik vezetője, Abdul Maruf Dzsalili megerősítette, hogy hét holttestet és tíz sebesültet szállítottak be hozzájuk. Az ENSZ Aknamentesítő Szolgálatának (UNMAS) afganisztáni képviselete szerint 2012 óta folyamatosan nő a fel nem robbant aknák és lőszerek - akna- kézigránátok vagy rakéták - áldozatainak száma. Az UNMAS szerint 2017-ben havonta átlagosan 150 ilyen haláleset történt. Az áldozatok mintegy 80 százaléka gyermek. A világszervezet szolgálata szerint a helyzet különösen romlott 2014, az afgán kormányerők és a radikális iszlamista tálibok, valamint az Iszlám Állam harcosai közötti harcok fokozódása óta, amelyek idején számos, házilagos készítésű aknát telepítettek.