Lefejezés fényes nappal Londonban

2013. május 25. 12:32 - szerző: Markó Beáta

A minap olyan barbár támadás ért egy angol katonát fényes nappal, London Woolwich negyedében, ami az egész országot sokkolta. Két sötét bőrű férfi húsvágó bárddal, machetével, késekkel nekiesett az utcán a 25 éves Lee Rigbynek, és tucatnyi járókelő szeme láttára lefejezték és szabályosan kibelezték.

A manchesteri fiatalember 2006-ban lépett be a hadseregbe, a brit királyi nehéztüzérség kötelékébe. Szolgált – többek között – Afganisztánban, Cipruson, a katonazenekarban pedig kiváló dobos hírében állt.


Mégsem harci körülmények között esett el, hanem békében, Londonban, fényes nappal vesztette életét, amikor két férfi az iszlám nevében brutálisan lemészárolta.

Lee Rigby éppen a London Woolwich negyedében található laktanyájába tartott, amikor egyszer csak egy autó ütötte el a járdán. A kocsiból kipattant két színes bőrű férfi, lerohanták a fiatal katonát, halálra szurkálták, majd húsvágó bárddal, késekkel lefejezték és felkoncoltáka fényes nappal a járókelők szeme láttára. Tették mindezt Allah nevében.

A barbár mészárlás után nem menekültek el. Sőt! Az utcán tartózkodókat filmezésre buzdították. Egyikük vértől csöpögő kezében egy bárdot tartva önkívületben üvöltötte a kamerának: „Az angol katonák muzulmánokat ölnek!” – kiáltotta. „Soha nem adjuk fel a harcot ellenetek!” E közben a földön fekvő áldozat védelmére sietett három bátor nő, és próbálták szóval tartani az emberi mivoltukból kivetkőzött két brutális gyilkost a rendőrség kiérkezéséig. Ez sikerült is nekik, s a rend őrei, amint a helyszínre érkeztek, meglőtték a két férfit. A három nő azóta a „Woolwich angyalai” nevet kapta a brit sajtóban.

Mindkét elkövető nigériai származású: az egyik Michael Adebolajo, Angliában született és nőtt fel keresztény nevelésben, majd áttért az iszlám vallásra, a másik, Michael Adebowale. A két barbár gyilkos – az Angliában korábban már betiltott, – al Kaida kapcsolatokat ápoló, radikális vallási vezető, Omar Bakri Mohammed tanítványai voltak, aki arról prédikált, hogy az ellenség lefejezése az iszlám követői számára engedélyezett.

A hír hallatán David Cameron miniszterelnök azonnal megszakította franciaországi látogatását és hazatért Londonba. Mély felháborodását kifejezve, élesen elítélte a szörnyűséges tettet. „Soha nem engedünk a terrornak és a terror bármely formájának” – mondta.

Végül nem mehetünk el szó nélkül a mellett a szomorú tény mellett sem, hogy a nemrég történt bostoni esethez hasonlóan, az angol titkosszolgálat előtt sem volt ismeretlen a két barbár merénylő. Hat évvel ezelőtt az Old Bailey előtti erőszakba torkolló tüntetés után – amelynek aktív szereplői voltak, – letartóztatták őket, ám az MI5-val folytatott elbeszélgetés során, nem láttak bennük potenciális veszélyt, és elengedték őket.

Lee Rigby értelmetlen és kegyetlen halálával félárván maradt kétéves kisfia. R.I.P.

További Nagy-Britanniához fűződő írásokat olvashat az

angolosan.huweboldalon.