Leépítette a magyar demokráciát az EU-s pénzeső a német közszolgálati televízió, a ZDF szerint

Jó reggelt, Németország! Kilenc évvel a NER születése után.

2019. április 19., 06:34

Szerző:

Nem először foglalkozik Magyarországgal, pontosabban az Orbán-kormány politikájával az egyik német közszolgálati televízió, a ZDF. Műsoraiktól nem áll távol a maró, durva gúnyolódás, valamint az árnyaltabb, mélyebb elemzés sem. Utóbbira példa a Zoom+ című műsor, amelynek szerda esti adását a 444.hu szemlézte. A műsor arra kereste a választ, hogy ártanak-e a demokráciának az uniós támogatások. Ehhez pedig bemutatták, hogyan szivárognak el ezek a pénzek Kelet-Európában, és hogyan biztosították be velük hatalmukat a cseh, a magyar és a román vezetők.

A műsor készítői szerint mindhárom országban közös, hogy milliárdokat kapnak Brüsszelből, amit a hatalmon lévők a saját céljaikra használnak fel, miközben gyakran megsértik az európai alapértékeket.

Az adásban először Csehországgal, illetve Andrej Babis, a jelentős üzleti birodalommal rendelkező miniszterelnök gyanús ügyleteivel foglalkoztak, majd rátértek Orbán Viktor magyar miniszterelnökre, aki a Zoom+ felvezetője szerint „pénzből csinál politikát”, míg Babis a politikából pénzt. Vagyis az uniós pénzeket elsősorban a hatalma fenntartására használja fel. A német műsorkészítők értelmezése szerint ugyanis Orbán nem vállalkozó, ehelyett az uniós pénzekhez kapcsolódó üzleteket a bizalmasainak engedi át. Többek között Mészáros Lőrincnek.

Tehát a németek értelmezése szerint Mészáros Lőrinc vagyona nem csak névleg, hanem ténylegesen az egykori felcsúti gázszerelő vagyona, nem pedig Orbán Viktoré. A ZDF műsora azonban azt nem említi, hogy a magyar ellenzéki pártok szerint ez egyáltalán nem igaz, tehát Mészáros Lőrinc csupán egy stróman, aki Orbán vagyonát kezeli.

A Parlamentben Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő arról beszélt a ZDF riporterének, hogy csak azok jutnak uniós forrásokhoz, akik hűségesek a Fideszhez. Majd az uniós pénzeket Oroszország olajbevételeihez hasonlította, amit azért lopnak el Putyin orosz elnök körei, hogy a politikai rendszert eltartsák. Ám a ZDF műsora nem emlegette fel, hogy a NER fenntartásában nagy szerepe van a Magyarországra települt, a GDP hatalmas szeletét előállító német autóipari cégeknek is, vagyis nem kizárólag az uniós támogatásokból él a rendszer.

A riportban megjegyezték, hogy Magyarországon a legnagyobb az egy főre jutó uniós támogatás mértéke, ugyanakkor itt a leggyakoribbak a szabálysértések is, eddig majdnem 1 milliárd eurónál találtak valamilyen szabálytalanságot. Példának pedig a hódmezővásárhelyi közvilágítást hozták fel, amire Orbán veje, Tiborcz István kapott megbízást. De az OLAF hiába küldte el a család miatt a bizonyítékokat a magyar kormánynak, semmi sem történt. Márki-Zay Péter hódmezővásárhelyi polgármester erről elmondta, hogy egyetlen magyar hatóság sem akart nyomozni a városban.

A műsorban bemutatták azt is, hogy az uniós pénzekből meggazdagodott Mészáros Lőrinc hogyan alakította át a magyar médiát, amikor kormánykritikus lapokat vásárolt fel, hogy kormánybaráttá tegye azokat. A Mediaworks székháza előtt megpróbálták megszólaltatni a médiabirodalmat irányító Liszkay Gábort is, de ő nem állt szóba a német stábbal.

Az Európai Parlament Költségvetési Ellenőrző Bizottságának elnöke, Ingelborg Gräßle drámainak nevezte, hogy a magyar miniszterelnök körei felvásárolták a vidéki sajtót, de meg kellett állapítania, hogy mindennek ellenére az EU nem tud beavatkozni ebbe a folyamatba. 

„Aki fehér lovagként képzeli el az Európai Uniót, aki jön Brüsszelből, és megmenti az országokat, annak csalódnia kell” - válaszolta Gräßle arra a kérdésre, miért nézik végig, hogy az EU pénzéből építik le a demokráciát.

Az uniós politikus szerint ugyanis az EU-t úgy alapították, hogy abban felelősen viselkedő tagállamok vesznek részt, ám csak akkor lenne szabad kifizetni az uniós támogatásokat, ha működik a jogállam.