Lecserélte a nevét Marine Le Pen pártja

2018. június 2., 07:05

Szerző:

A párttagok 81 százalékának szavazatai alapján új nevet vesz fel a francia Nemzeti Front (Front National). A pártot a jövőben Nemzeti Gyűlésnek (Rassemblement National) fogják hívni – jelentette be Marine Le Pen pártelnök.

A Le Monde tudósítása szerint május 9. óta szavazhattak a párttagok, és döntő többséget kapott a névváltoztatás. Marine Le Pen Lyonban tartott beszédet, ahol mindezt „hatalmas stratégiai, technikai és politikai változásnak” nevezte.

Marine Le Pen nem adja fel, új névvel szervezné néppárttá szélsőjobboldali csoportosulását

Marine Le Pen régi terve, hogy az évtizedekig szélsőjobboldali, olykor töményen rasszista retorikával és politikával működő Nemzeti Frontból országos néppártot csináljon.

„A Front National névnek dicsőséges története van, amelyet senki nem akar megtagadni. De tudjátok, sok francia számára pszichológiai gátat jelent” – üzente a pártagoknak. Az új név viszont szerinte jelzi ”az eltökéltségünket az egyesülésre.”

Tegnap 15:49

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.