Lech Walesának bocsánatot kell kérnie Jaroslaw Kaczynskitől

2018. december 6., 17:03

Szerző:

Bocsánatot kell kérnie Lech Walesa egykori lengyel elnöknek Jaroslaw Kaczynskitól, a lengyel kormánypárt, a Jog és Igazságosság (PiS) elnökétől a 2010-es szmolenszki légikatasztrófa ügyében tett nyilatkozatok miatt – döntött csütörtökön a gdanski kerületi bíróság.

A nem jogerős ítélet Walesát a rádióban, több lapban és a Facebookon közlendő nyilatkozatra kötelezi. A PiS elnöke a közösségi médiában 2015 áprilisától 2017 májusáig tett nyilatkozatok miatt perelte be Walesát. A volt lengyel elnök ezekben azt állította, hogy Jaroslaw Kaczynski a Szmolenszkbe tartó lengyel küldöttséget szállító repülőgép útja során, a nem megfelelő időjárási viszonyok tudatában a repülő leszállására adott utasítást, és ezzel előidézte a 2010. április 10-ei katasztrófát. 

A bíróság szerint ez az állítás nagyon súlyos vádnak számít, egyúttal semmivel sem bizonyítható, többek között azért, mert senki nem ismeri annak az utolsó beszélgetésnek tartalmát, amelyet Jaroslaw Kaczynski a gép fedélzetén utazó ikertestvérével, Lech Kaczynski akkori államfővel műholdas telefonon folytatott, és nem is lehet tudni, létezik-e a beszélgetésről rögzített hanganyag. 

A törvényszék szerint adott esetben szükség van a szólásszabadság korlátozására még akkor is, ha a szmolenszki légi katasztrófa máig lengyel közéleti vita tárgya.

2010. április 10-én Szmolenszknél  lezuhant a lengyel elnöki küldöttséget szállító repülőgép. A katasztrófában a katyni vérengzés 70. évfordulója alkalmából rendezett megemlékezésre utazó 96 ember – a repülőgépen utazó összes személy – a lengyel politikai, katonai, egyházi és szellemi elit számos képviselője vesztette életét, köztük Lech Kaczynski és felesége, Maria.

A 2010-es katasztrófa nyomai

15:49

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.