Mentőhelikopteren hozta világra gyermekét egy koronavírusos menekült

2020. szeptember 2. 13:45 - szerző: 168 Óra

Egy koronavírusos menekült a mentőhelikopterben hozta világra gyermekét – írja a BBC.

A nő és az orvosi stáb Lampedusa szigetéről szálltak fel, de a szülés még azelőtt megindult, hogy a palermói kórházba értek volna. A terhes nő korábban egy olyan táborban lakott, ahol a befogadóképességhez képest tízszer annyian éltek.

Az olasz hatóságok szerint idén többen érkeztek Lampedusára, mint a korábbi években: eddig 19400 menekült ért partot Olaszországban, ami közel fele a Földközi-tengeren keresztül idén Európába érkezőknek. Kedden egy 353 menekültet szállító kapott kikötési engedélyt Szicíliánál, egy 27 fős hajó viszont továbbra is a tengeren rostokol, egy terhes nővel és legalább egy gyerekkel a fedélzetén. A hajó tulajdonosa, a dán Maersk Etienne technikai igazgatója szerint elkeseredett helyzetben vannak, és a nemzetközi közösségtől kérnek segítséget.

Augusztus 5. óta hánykolódnak a tengeren, de sem a hajó, sem a felszerelése nem elegendő ahhoz, hogy 27 menekültet életvitelszerűen ellásson. Az ENSZ arra kéri az olasz kormányt, hogy biztosítsa a biztonságos kikötés lehetőségét a tengeren rekedt menekülteknek.

 

Nello Musumeci, Szicília kormányzója szerint az olasz kormány nem ad elég segítséget az Afrika felől érkező menekültáradat kezeléséhez.