Különbizottság vizsgálja az új-zélandi mészárlás elkövetőjének előéletét

2019. április 8., 10:37

Szerző:

Különbizottság vizsgálja Új-Zélandon az 50 halálos áldozatot követelő christchurchi terrortámadás feltételezett elkövetőjének előéletét és azt, hogy a titkosszolgálatok hogyan teljesítették feladataikat vele kapcsolatban.

Jacinda Ardern miniszterelnök hétfőn bejelentette, hogy a bizottság elnökévé a legfelsőbb bíróság egyik tagját, Sir William Youngot nevezte ki.

A bizottság azt vizsgálja majd, hogy a 28 éves ausztrál férfi milyen tevékenységet folytatott a terrortámadás előtt, egyebek között a közösségi médiában, valamint hogy milyen körülmények között jutott fegyverviselési engedélyhez és fegyverhez.

– A kormány minden követ megmozgat, és a lehető leggyorsabban ki fogja deríteni, hogyan történhetett meg a március 15-i támadás, hogyan lehetett volna megelőzni, és hogyan tud gondoskodni az új-zélandiak biztonságáról – mondta hétfőn a miniszterelnök.

Új-zélandi terrortámadás Jacinda Ardern új-zélandi miniszterelnök találkozója a christchurchi muzulmán közösség tagjaival
Fotó: MTI/EPA/SNPA Pool

Az illetékes bíróság pénteken úgy döntött, hogy pszichiátriai vizsgálatnak vetik alá a vádlottat, megállapítandó, hogy állapota lehetővé teszi-e felelősségre vonását.

A szélsőjobboldali, bevándorlásellenes nézeteket valló ausztrál férfi ötven embert lőtt agyon félautomata fegyverekkel az Új-Zéland Déli-szigetén fekvő Christchurch két mecseténél a muszlimok számára kiemelten fontos pénteki ima idején.

Múlt csütörtökön jelentette be az új-zélandi rendőrség, hogy ötven rendbeli gyilkosság és harminckilenc gyilkossági kísérlet miatt emeltek vádat az elkövető, Brenton Harrison Tarrant ellen.

Nemrég kiderült az is, hogy Tarrant tavaly novemberben Magyarországon is járt. A mészárláshoz olyan fegyvert használt, amelyen az 500 éves oszmán uralom ellen harcoló szerb vezetők neve is szerepelt. Az AP amerikai hírügynökség riportja szerint az egyik fegyveren a törökök ellen harcoló Hunyadi János, az egyik táron a 15. században élt Szilágyi Mihály, Magyarország egykori kormányzója, Hunyadi Mátyás nagybátyja, erdélyi vajda neve is fel volt tüntetve.