A Kuciak-gyilkosság megrendelői azzal poénkodtak, hogy lassan már csak Soros György maradt ki a botrányból

2019. augusztus 14., 18:00

Szerző:

Gusztustalan stílusban poénkodott Ján Kuciakról az újságíró meggyilkolásának megrendelésével gyanúsított Marian Kocner vállalkozó és közvetítője, A. Zsuzsová - írja a ParaméterDenník N című lap értesülései alapján.

Kocner és A. Zsuzsová egy mobilos applikáción keresztül beszélgettek egymással, a telefonhoz pedig egy vallomás révén jutottak el a rendőrök. Kocner a beszélgetéseik során úgy lépett fel, mint egy tehetős főnök, aki politikusokat, rendőröket és ügyészeket is a markában tart. Zsuzsová volt az alárendelt személy, aki csodálja őt.

A legfontosabb ügyeket személyesen beszélték meg, mindenre odafigyeltek, de Ján Kuciak rendszeresen téma volt. A nő felháborodott, amikor a sajtó azt írta, hogy Kocner megfenyegette az újságírót, a gyilkosság után pedig már egymást heccelték azzal, hogy milyen verziók jönnek elő.

Gyertyagyújtás Ján Kuciak emlékére
Fotó: Kökényesi Gábor

Miután az újságíró utolsó cikke megjelent az olasz maffia és a Fico-kormány összefonódásáról, Zsuzsová azt írta: „Kíváncsi vagyok, hogy fogják Olaszországban keresni a gyilkost.”

„Kíváncsi vagyok, mivel állnak még elő. Hogy ki áll emögött. Lassan már nem marad más, csak Soros :)”

- reagált a teóriákra Kocner.

A pozsonyi tüntetések után Kocner azt írta Kuciákról, hogy „Avassák szentté!”

„Az újságírók patrónusa” - válaszolta erre Zsuzsová.

„Aztak...a, ez jó ötlet. Megalapítom a Szent Ján Kuciak, Az Újságírók Patrónusa Alapítványt. Ki lenne jobb patrónus, mint az, akiben benne a patron?! Fuj, de gusztustalan vagyok, befogtam a pofám.”

Zsuzsová később azt kérdezte Kocnertől, hogy tudja-e, számára mi a nevetséges.

„Én nem tudom, ki csinált itt p...át az egész országból, állított mindent a feje tetejére és csinált mindenkiből ostoba birkát, de valamilyen érmet érdemelne, mert ez még Mečiarnak sem sikerült. Nekem komplett úgy tűnik, mintha álmodnék vagy egy moziban ülnék és nézném a nemzeti tragikomédiát.”

Zsuzsovát és társait, Szabó Tamást, Miroslav Marceket és Anruskó Zoltánt közben hivatalosan is megvádolták három másik gyilkosság előkészítésével. Ők négyen gyanúsítottak Ján Kuciak és menyasszonya, Martina Kusnirová meggyilkolása ügyében is.

A szlovák belügyi tárca szerint azonban Daniel Lipsic korábbi igazságügy- és belügyminisztert, Peter Šufliarsky korábbi főügyészhelyettest és Maroš Žilinka ügyészt akarták megölni. Jaromír Čižnár főügyész már februárban beszélt arról, hogy Šufliarsky, Žilinka és Lipšic közül legalább az egyiküket biztosan megfigyelték, amiben valószínűleg rendőrök is segíthettek számukra, ezért a belügyminisztériumi felügyelőség nyomoz az ügyben.