Vádat emeltek a Kuciák-gyilkosság ügyében

2019. október 21., 11:40

Szerző:

Szlovákiában vádat emeltek Marian Kočner és három társa ellen Ján Kuciák oknyomozó újságíró és jegyese, Martina Kušnírová meggyilkolása ügyébenírja a Paraméter a szlovák hírügynökség alapján. A három másik vádlott Alena Zsuzsova, akit azzal gyanúsítanak, hogy közvetítőként szerepelt a gyilkosságban, Miroslav Marček, aki bevallotta, hogy ő lőtt és Szabó Tamás, aki segédkezett a bűncselekménynél.

Marian Kočnert a gyilkosság megrendelésével gyanúsítják. A jól ismert, tehetős szlovák nagyvállalkozó vizsgálati fogságban van, ellene nagy jelentőségű gazdasági bűncselekmények miatt is eljárás folyik.

Gyertyagyújtás Ján Kuciak emlékére
Fotó: Kökényesi Gábor

Egy további gyanúsított, Andruskó Zoltán korábban vádalkut kötött. Őt is azzal gyanúsították, hogy közvetítőként részt vett az óriási botrányt kiváltó bérgyilkosság megrendelésében. A különleges ügyész és a gyanúsított között létrejött vádalkut még a bíróságnak is jóvá kell hagynia. A vonatkozó jogi szabályozás szerint az érintettre legkevesebb 8 és 16 év közötti szabadságvesztés várhat az eredetileg kiszabható 25 év életfogytiglan helyett. Az Új Szó szerint Andruskó Zoltánnak más bűncselekmények miatt is felelnie kell: Peter Šufliarský és Maroš Žilinka ügyész, valamint Daniel Lipšic ügyvéd meghiúsult meggyilkolásának előkészítésével és adócsalással is vádolják. Az egyik ügyész elmondása szerint a feleségét és a gyerekeit is meg akarták gyilkolni, a másik szerint pedig úgy akarták megölni, hogy bombát tettek volna a kukájába.

A Kuciak-gyilkosság egyik áldozata, Jan Kuciak az Aktuality.sk oknyomozó újságírója volt. Őt és menyasszonyát 2018. február 21-én gyilkolták meg nagymácsédi házukban. A megrendelő legalább 70 ezer eurót fizetett Kuciak meggyilkolásáért.

Szlovák újságíró-gyilkosság Robert Fico szlovák miniszterelnök lemondását ünneplik tüntetők
Fotó: CHRISTIAN BRUNA

A tényfeltáró újságíró és jegyese megölése tüntetéssorozathoz és belpolitikai válsághoz vezetett Szlovákiában. A hatalmon lévő Irány-Szociáldemokrata Párt (Smer-SD) kormányának több tagja távozott, Robert Fico miniszterelnöknek is le kellett mondania, és lemondását követően utódja, Peter Pellegrini a kabinet széleskörű átalakítására kényszerült.

 

15:49

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.