Megvan, ki Orbán Viktor jelöltje az Európai Bizottság élére, de pont azért nem ő lesz, mert Orbán Viktor támogatja

2019. június 26., 16:35

Szerző:

Krisztalina Georgieva volt költségvetési biztos, a Világbank jelenlegi elnöke Orbán Viktor jelöltje az Európai Bizottság elnöki tisztségére. Amiért azonban mégse ő fogja elnyerni a posztot, az éppen a magyar miniszterelnök támogatása – szivárogtatta ki az Euractiv. A brüsszeli hírportál a Fidesz pártcsaládja, az Európai Néppárt y névtelenséget kérő politikusára  hivatkozva írt erről, hozzáfűzve, hogy Krisztalina Georgieva jelöltségét nem csak ezért fogadták fenntartásokkal a konzervatív pártcsaládban.

  • Előfordult, hogy a bolgár politikus bizottsági pénzen utazott lobbizni, hogy megválasszák az ENSZ következő főtitkárának.
Világgazdasági Fórum Davosban Krisztalina Georgieva 2019. január 25-én a davosi Világgazdasági Fórumon
Fotó: MTI/EPA/KEYSTONE/Gian Ehrenzeller
  • A költségvetési biztosi – és nem mellesleg az bizottsági alelnöki – tisztségétől mandátuma közben vált meg, a  2021 és 2027 közötti időszakra vonatkozó hosszú távú költségvetésről szóló tárgyalásokat hagyva ott.
  • Egy schengeni övezeten és az eurózónán kívüli országból, Bulgáriából jött, a Bojko Boriszov miniszterelnök vezette jobboldali Polgárok Bulgária Európai Fejlődéséért (GERB) politikusa.

Az Európai Néppárt – az Európai Parlament legnagyobb frakciója – egyelőre ragaszkodik ahhoz, hogy a csúcsjelöltje, Manfred Weber legyen az Európai Bizottság következő elnöke, csakhogy ezt sem a második és a harmadik legnagyobb frakció, sem a szociáldemokraták, sem a liberálisok nem támogatják. Az ügyben Emmanuel Macaron francia elnök áll szemben Angela Merkel német kancellárral, és igencsak kétséges, hogy Krisztalina Georgieva lesz a kompromisszumos jelölt.