Közzétettek egy fantomképet a szlovák újságíró gyilkosáról

2018. szeptember 17., 17:53

Szerző:

Sajtótájékoztatót tartott ma a szlovák újságíró-gyilkosság ügyében a nyomozás felügyeletével megbízott speciális ügyész, ahol egy fantomképet is bemutattak. Az ügyész elmondta, hogy megrendelésre követték el a gyilkosságot az oknyomozó újságíró, Ján Kuciak és menyasszonya, Martina Kušnírová ellen. A végrehajtó egyetlen személy, az indíték pedig az újságíró munkája volt – írja a Parameter.

Gyertyagyújtás Ján Kuciak emlékére
Fotó: Kökényesi Gábor

Az ügyész elmondta, hogy a rendőrség a nyomozás elején 30 lehetséges verzióval dolgozott, ma viszont már csak Kuciak munkájának két konkrét területére fókuszálnak a nyomozók.

A fantomképen egy 30 év körüli, rövidre nyírt hajú, bajszos-szakállas férfi látható, de az ügyész nem közölt róla részleteket. Annyit árult el, hogy keresik, mivel lényeges információkkal szolgálhat a kettős gyilkossággal kapcsolatban.

– Ez az illető a gyilkosság helyszínén lehetett a bűntény elkövetésének idején

– mondta.

Az ügyész nem kívánt arra a kérdésre válaszolni, hogy az elkövető látható-e a képen. Annyit mondott, hogy ez jelen pillanatban csak találgatás.

Az eddigi vizsgálatról statisztikákat közöltek. Eszerint öt helyszíni vizsgálatot tartottak, amibe beletartozott a gyilkosság helyszíne és azon helyszínek is, ahol a gyilkos tartózkodott. 10 házkutatást tartottak, hét olaszt vettek őrizetbe, viszont mindannyiukat elengedték. Két nyomozati kísérletet hajtottak végre, begyűjtöttek már több mint 40 szakértői jelentést, 57 parancsuk van lehallgatásra, továbbá 127 paranccsal rendelkeznek lefolytatott telefonbeszélgetésekkel kapcsolatos adatokról is. Az ügyész elmondása szerint több tízezer felvételt elemeznek a mai napig.

Amint azt megírtuk, Kuciak utolsó riportjában a kalábriai 'ndrangheta bűnszövetkezethez közel álló személyek szlovákiai megjelenésével, gazdasági tevékenységükkel, illetve kapcsolati hálózatukkal és állítólagos politikai kötődéseikkel foglalkozott. Nyomozott egyúttal Robert Fico volt szlovák kormányfő asszisztense és az olasz maffia közti kapcsolat után is. A gyilkosságok után tízezrek tüntettek Pozsonyban és több városban, előrehozott választásokat követelve. Az ügyet követően lemondott Robert FicoRobert Kalinák belügyminiszter, majd Tibor Gaspar országos rendőrfőkapitány, és új kabinet is alakult.