Kövér László elmegy a diktátorhoz

2017. november 14. 07:34 - szerző: 168 Óra/MTI

Hivatalos látogatásra Egyiptomba utazik kedden az Országgyűlés elnöke – közölte a parlament sajtófőnöke az MTI-vel. Kövér László Kairóban megbeszélést folytat vendéglátójával, Ali Abdel-Állal, az Egyiptomi Arab Köztársaság parlamentjének elnökével, és Seríf Iszmáíl miniszterelnökkel, találkozik az Egyiptomi–Magyar Baráti Tagozat tagjaival, és fogadja őt Abdel-Fattáh esz-Szíszi köztársasági elnök – tájékoztatott Szilágyi Zoltán.

Kövér László házelnököt audiencián fogadja II. Tavadrosz kopt pápa.

A házelnököt a magyar delegáció tagjaként elkíséri Staudt Gábor (Jobbik) országgyűlési képviselő, az Interparlamentáris Unió (IPU) Magyar–Egyiptomi Baráti Csoportjának elnöke, és Horváth István (Fidesz) országgyűlési képviselő, az IPU Magyar–Egyiptomi Baráti Csoport tagja.

Orbán és Sziszi júliusban Budapesten
Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Ami Sziszit illeti, 2014 májusában választották meg elnöknek, azután, hogy egy évvel korábban védelmi miniszterként puccsal eltávolította az arab tavasz által hatalomra emelt Mohamed Murszit. Elnöksége a forradalomban megbuktatott elnök, Hoszni Mubarak rendszerének a visszatérését jelentette, amely azóta is üldözi a Murszi mögött álló pánarab iszlamista szervezet, a Muzulmán Testvériség és minden más ellenzék képviselőit. Sziszit több száz ellenzéki tüntető haláláért teszik felelőssé. Egyiptomban 2014 óta több mint negyvenezer ellenzékit vettek őrizetbe, a tüntetéseiket rendre erőszakkal verik szét, májusban pedig az elnök aláírta azt a törvényt, amely szerint a civil szervezetek működését egy olyan testületnek kell jóváhagynia, amelynek a tagjait a biztonsági szolgálatok delegálják.

Sziszi júliusban járt Magyarországon, akkor Orbán Viktor miniszterelnök és Áder János államfő fogadta. A miniszterelnök akkor úgy nyilatkozott, Egyiptom nemcsak egy közeli ország, hanem „politikai értelemben a szomszédunk”, annak a térségnek a meghatározó állama ugyanis, amely hatást gyakorol a mi életünkre.