Korrupciós vádak miatt lemondott az izraeli kormánykoalíció elnöke

2017. december 20. 16:54 - szerző: MTI

Lemondott David Bitán, az izraeli kormánykoalíció elnöke az ellene folyó korrupciós nyomozások miatt – jelentette az izraeli média szerdán.

Bitán arra kérte szerdán Benjámin Netanjáhú miniszterelnököt, hogy mentse fel koalíciós elnöki feladatai alól, mert jelenlegi helyzete nehézzé teszi munkája elvégzését, miután a rendőrség már többször kihallgatta a risón-lecijóni városháza körül kirobbant korrupciós ügyekben. Kenőpénzek elfogadásával, csalással és hivatali hatalommal való visszaéléssel vádolják, amit Risón-Lecijón alpolgármestereként követett el egy évtizeddel ezelőtt.

A kiszivárgott vádak szerint a Dzsaruszi nevű maffiacsaládtól mintegy egymillió sékelt (több mint hetvenötmillió forintot) vett át korábbi adósságai rendezésére, és cserébe segítette a bűnözők a város hatáskörében lévő üzleti ügyeit. A rendőrségnél úgy vélik, hogy egy másik esetben negyedmillió sékelt (mintegy tizenkilencmillió forintot) kapott egy építési engedélyért egy vállalkozótól.

A nyomozók hónapok óta lehallgatták, sőt egy barátja bútorboltjában – ahol üzleti ügyeit intézte – kamerát helyeztek el, így próbáltak bizonyítékokat gyűjteni a politikus ellen.

Noha Bitán továbbra is a kneszet képviselője marad a kormányzó Likud párt színeiben, visszavonulása a koalíció elnökségétől komoly csapást jelenthet a szintén korrupciós vádakkal szembenéző Netanjáhúnak, akinek a jobbkeze volt a parlamentben.