Korrupcióellenes ügyészséget akar létrehozni az EU, de Orbán nem támogatja

2016. december 8. 11:26

Súlyos következményekkel járhat, ha Magyarország és Lengyelország megakadályozza a korrupcióellenes nyomozati jogokkal rendelkező európai ügyészség felállítását – közölte az Európai Bizottság illetékes tagja, miután Budapesten sikertelenül próbálta meggyőzni a kormány tagjait.

Vera Jourová igazságügyért felelős uniós biztos bejelentette, hogy az Európai Bizottság pénzbüntetést vethet ki Magyarországra és Lengyelországra, ha megakadályozzák az Európai Ügyészi Szervezet (European Public Prosecutor’s Office, EPPO) létrehozatalát – írja a Handesblatt című német gazdasági napilap.

Fotó: MTI

Vera Jourová hangsúlyozta, hogy a leendő hivatal az unión belüli pénzügyi visszaéléseket vizsgálná, ideértve a strukturális alapokból folyósított pénzek egy részének elsikkasztását és a forgalmi adó körüli visszaéléseket. Mint mondta, a magyar és a lengyel kormánynak támogatnia kell az új hatóságot, mivel a két állam többet kap vissza a közös költségvetésből, mint amennyit oda befizet.

Tavaly összesen 638 millió euró folyt el kétes felhasználásra a strukturális alapból, és az idei adat valószínűleg még magasabb. Az új ügyész posztját azonban ellenzi Hollandia és Svédország is, mondván, hogy az sértené a nemzeti szuverenitást.

 (Forrás: Klubrádió)