Korrupciós bűncselekmények miatt őrizetbe vették a volt szlovák rendőrfőkapitányt

2020. november 9., 09:26

Szerző:

Egy szlovák különleges bíróság vasárnap vizsgálati őrizetbe helyezte Tibor Gaspar volt országos rendőrfőkapitányt és az elit rendőrségi egységek korábbi három igazgatóját. 

A törvényszék tanúk befolyásolásának veszélyével indokolta döntését. 

A TASR szlovák hírügynökség szerint a bírósági döntés egyelőre nem jogerős, a gyanúsítottak fellebbezést nyújtottak be, amiről a szlovák legfelsőbb bíróságnak kell határozatot hoznia. 

Ján Kuciak szlovák oknyomozó újságíró és barátnője, Martina Kusnírova 2018 február végi meggyilkolása óta a szlovák rendőrség saját soraiban és az ügyészség berkeiben korrupciós hálózatok után nyomoz. 

Gaspart és a másik három gyanúsítottat csütörtök reggel vették őrizetbe. Jana Tökölyová, a Különleges Ügyészi Hivatal szóvivője akkor azt mondta, hogy a hatóságok több bűncselekmény - bűnszervezet létrehozása, megszervezése és működésének elősegítése, korrupciós ügyek, valamint hivatali jogkörrel való visszaélés - elkövetésével gyanúsítják az őrizetbe vetteket, akiknek nevét hivatalosan nem hozták nyilvánosságra. 

Szlovák sajtójelentések szerint azt vetik az érintettek szemére, hogy korrupciós légkört teremtettek a rendőrségnél. A többi között befolyásos vállalkozókat előre figyelmeztettek az ellenük folyó korrupciós vizsgálatokról. A sajtó tudni véli, hogy a Kuciak-gyilkosság megrendelésével vádolt Marián Kocner javára rendőrök a feletteseik tudtával olyan újságírókat - köztük Ján Kuciakot - figyeltetettek meg, akik a nagyvállalkozó illegális ügyletei után kutattak.

A bazini székhelyű különleges bíróság első fokon szeptember elején elégséges bizonyíték hiányában felmentette Kocnert. Az ítélet nem jogerős, a különleges ügyészség ügyésze megfellebbezte. 

A Kuciak-gyilkosság közfelháborodást keltett az országban, és sohasem látott méretű tüntetéssorozatot váltott ki, ami belpolitikai válsághoz vezetett, a kormány több tagja távozott, és lemondott Robert Fico kormányfő is. Tibor Gaspar is az újságíró és jegyese meggyilkolása után kényszerült távozni a szlovák rendőrség éléről. 

(MTI)

 

 

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.