Korrupció miatt 13 évet kapott az Interpol volt vezetője

2020. január 21., 12:34

Szerző:

Tizenhárom és fél évi börtönbüntetésre ítélték Kínában Meng Hung-vejt, az Interpol korábbi vezetőjét, miután bűnösnek találták az ellene felhozott korrupciós vádakban – közölte az ügyét tárgyaló tiencsini bíróság.

Meng 2016-tól állt a nemzetközi rendőrségi szervezet élén, de nem tudta kitölteni négyéves megbízatását, mert amikor 2018 szeptemberben hazalátogatott Franciaországból, a kínai hatóságok őrizetbe vették.

Ezt követően lemondott posztjáról, majd tavaly júniusban bűnösnek vallotta magát az ellene felhozott vádpontokban.

Az Interpol volt elnöke ellen mintegy 14,5 millió jüan (átszámítva 600 millió forint) kenőpénz elfogadása miatt emeltek vádat, menesztették a közbiztonsági tárca miniszterhelyettesi tisztéről, és kizárták a kommunista pártból is.

Menget a bíróság keddi döntése szerint kenőpénzek elfogadása és hivatali pozícióval történő visszaélés miatt a börtönbüntetés mellett még átszámítva 87 millió forint bírság megfizetésére is kötelezték, nem kívánt fellebbezni az ítélet ellen.

Korábban ugyanakkor a BBC írt arról, hogy Meng ellen ugyanazokat a vádakat fogalmazták meg a hatóságok, amelyeket rendszeresen vetnek be az évek óta folyó tisztogatások során: Meng „pazarló életmódját” finanszírozta az elsikkasztott pénzből, és nem tartotta be a kommunista párt alapelveit.

Tavaly márciusban például egy korábbi magas rangú pártfunkcionáriust, a kínai internetcenzúra egykori vezetőjét ítélték 14 év börtönre. A BBC azt is írta, 

a kínai elnök Hszi Csin-ping antikorrupciós kampányának valós célja a lehetséges riválisai kiiktatása lehet.