Dúl a koronavírus az osztrák idősotthonokban

2020. november 19. 11:25 - szerző: 168 Óra / MTI

Robbanásszerűen megnőtt a koronavírus okozta halálesetek száma az osztrák idősotthonokban és ápolási intézményekben a járvány jelenleg zajló második hullámában.

Az ellenzéki NEOS párt adatai szerint az idősotthonokban regisztrált Covid-áldozatok több mint fele (323 a 607-ből) az elmúlt negyven napban vesztette életét - jelentette csütörtökön az APA hírügynökség, a NEOS Rudolf Anschober egészségügyi miniszterhez intézett kérdése alapján.

Burgenland tartományban az összes (15) idősotthoni halálesetet az október 1. és november 12. közé eső időszakban jegyezték fel, míg Alsó-Ausztriában 91 százalék (89 halálesetből 81), Felső-Ausztriában pedig 82 százalék (76 esetből 62) ez az arány - sorolja az egészségügyi miniszterhez intézett interpelláció. November 12-ig országosan elhunyt 1800 Covid-betegből 1150 volt 75 évesnél idősebb.

"Különösen azokban az idős- és ápolási otthonokban, amelyek tartományi hatáskörben vannak, sok haláleset megelőzhető lett volna a védelmi intézkedések révén. Sajnos azonban ez ügyben sok tartományi kormányzó semmit sem tett" - bírálta a helyzetet Gerald Loacker, a NEOS társadalmi szóvivője, azt szorgalmazva, hogy a járvány elleni intézkedésekre a tartományoknak adott pénzügyi segítséget kössék egyértelmű célokhoz és minőségi követelményekhez.

(MTI)

Kép(illusztráció): MTI/Rosta Tibor