Egészségügyi Világszervezet: Soha ennyi új koronavírus-fertőzöttet nem regisztráltak egyetlen nap alatt, mint az elmúlt 24 órában

2020. május 20. 20:44 - szerző: MTI/168 Óra

Százhatezer új koronavírus-fertőzöttet jelentettek világszerte az elmúlt 24 órában, a legtöbbet egyetlen nap alatt - közölte az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerdán, aggodalmát fejezve ki a szegény országok miatt, miközben a gazdag országok már kifelé haladnak a karanténból.    

"Még mindig hosszú utat kell megtennünk a világjárványban" - mondta Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, a WHO főigazgatója sajtótájékoztatóján. "Aggódunk a fertőzöttek számának növekedése miatt az alacsony és közepes jövedelmű országokban."    

A legnagyobb aggodalmunk az, hogy az amerikai támogatás nagy részét a fejlődő országok megsegítését célzó programokra költöttük, más partnereket kell meggyőznünk, hogy továbbra is finanszírozni tudjuk azokat, akik a legsérülékenyebbek a világban - jelentette ki a WHO vészhelyzeti igazgatója.

 

 

A koronavírus-világjárvány Afrika fejlődését fenyegeti, és milliókat taszíthat mélyszegénységbe - figyelmeztetett az ENSZ-főtitkára. A járvány fokozhatja a hosszú ideje fennálló egyenlőtlenségeket, az éhezést, az alultápláltságot és a lakosság betegségeknek való kitettségét - mutatott rá António Guterres. Szolidaritásra kérte a nemzetközi közösséget, és jelezte: a kontinensnek 200 milliárd dollárra (több mint 64 200 milliárd forintra) lenne szüksége, hogy megbirkózzon a válsággal.    

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) korábban arra figyelmeztetett, hogy - a helyi kormányok válaszától függően - a járvány akár 190 ezer emberrel is végezhet 47 afrikai országban az első évben. Ugyancsak a WHO hangsúlyozta, hogy Afrika még évekig nyögheti a koronavírus társadalmi és gazdasági hatásait.    

Világszerte a fertőzöttek száma meghaladta a 4,94 milliót, a haláleseteké 324 776 volt, a gyógyultaké pedig 1 717 407 a Johns Hopkins egyetem összesítése szerint.