Koronavírus: Fel kell készülni arra, hogy világjárvány jön, több lehet a fertőzött, mint eddig gondolták

2020. január 27. 21:55 - szerző: MTI

Drákói intézkedésekkel kell korlátozniuk a kormányoknak a lakosság mozgását, ha meg akarják akadályozni a tüdőgyulladást okozó, Vuhanban felbukkant új koronavírus terjedését - közölték hongkongi kutatók, akik matematikai modellek alapján úgy becsülik, hogy

a még lappangó megbetegedések száma Kínában meghaladhatja már a 40 ezret.

A Hongkongi Egyetem (HKU) tudósai figyelmeztettek a vírus terjedésének gyorsulására. Az egyetem orvosi kara együttműködik az Egészségügyi Világszervezettel (WHO) a fertőző betegségek kezelésében.

Koronavírus Kínában Védőruhába öltözött egészségügyi alkalmazottak egy utas hőmérsékletét vizsgálják egy pekingi metróállomáson
Fotó: Vu Hong

Kínában eddig összesen 2744 megbetegedést és 80 halálesetet erősítettek meg hivatalosan, a gyanús esetek száma viszont egy nap alatt megduplázódott és megközelítette a hatezret.

„Fel kell készülnünk arra, hogy ez a különös járvány világjárvány lesz” - jelentette ki Gabriel Leung, a HKU kutatócsoportjának vezetője. Az új vírus lappangási ideje akár két hét is lehet, és a vírus már a tünetek megjelenése előtt is fertőzhet.

A vírus terjedése alapján felállított matematikai modellekből Leung csapata arra a következtetésre jutott, hogy a tényleges fertőzések száma jóval magasabb lehet a hivatalos adatoknál, mert a hatóságok csak a hivatalosan megerősített eseteket tartják nyilván.

A tünetekkel járó, bizonyítható esetek száma szombaton, a holdújév napján 25-26 ezer lehetett. Leung szerint a tünetek nélküli, a lappangás stádiumában lévő megbetegedések száma szombaton megközelíthette a 40 ezret.

A fertőzések száma hatnaponta megduplázódhat, várhatóan áprilisban és májusban éri el a csúcspontot azokon a területeken, ahol a járvány már megjelent.

Hangsúlyozta: hatékony közegészségügyi intézkedésekkel csökkenteni lehet a fertőzés terjedésének tempóját.    A betegség góca továbbra is a közép-kínai Vuhan város és Hupej tartomány, de találtak már megbetegedéseket más nagyvárosokban, így Pekingben, Sanghajban, Sencsenben és Kantonban is.

A kutató szerint

„teljesen korrektek” a közel 20 városban bevezetett, a külvilágtól mintegy 56 millió embert elzáró kínai utazási korlátozások, bár hozzátette, más nagyvárosokban ezek az intézkedések nem feltétlenül módosítják a járvány alakulását.