Koronavírus: legalább egy év, amíg a védőoltást ki tudják fejleszteni a kórokozó ellen

2020. január 29. 15:28 - szerző: MTI

Egy évet prognosztizálnak a kelet-kínai Vuhanban felbukkant koronavírus elleni védőoltás kifejlesztésére a szavahihető szakemberek - mondta Prinz Gyula, a Semmelweis Egyetem infektológusa szerdán az M1 aktuális csatornán. A védőoltás kifejlesztése időt vesz igénybe, de a már megfertőződött betegek gyógyítására rendkívül ígéretes antivirális szerek vannak jelenleg is - fűzte hozzá.

Szabó Attila, a Semmelweis Egyetem klinikai rektorhelyettese szerint nagy előrelépésnek számít, hogy a koronavírus diagnosztizálását már Magyarországon is tudják biztosítani.

Hangsúlyozta: nem kell megijedni a vírus miatt, de meg kell tenni a szükséges óvintézkedéseket: amíg nem áll rendelkezésre oltóanyag, addig a higiénés szabályok betartása a legfontosabb.

A műsorban elhangzott, hogy

a legfrissebb adatok szerint 16 országban 44 esetben regisztráltak koronavírusos megbetegedést. Az egyik legismertebb szakértő Kínában azt mondta, hogy csökkenni fog a halálozási arányszám és a járvány tetőzését egy-két héten belülre valószínűsítette.

A hongkongi egyetem orvostudományi karának szakértői szerint azonban csak április-májusban fog tetőzni a vírus a kínai nagyvárosokban.