Szlovákiában bezárják a középiskolákat a koronavírus miatt

2020. október 11. 16:52 - szerző: 168 Óra - forrás: MTI

Hétfőtől visszavonásig bezárják Szlovákiában a középiskolákat és áttérnek a távoktatásra – jelentette be Branislav Gröhling szlovák oktatásügyi miniszter vasárnap Pozsonyban. Az általános iskolák tanulóinak pedig kötelezővé teszik az arcmaszkok viselését oktatás közben. A tanítás utáni szakköri tevékenységet visszavonásig felfüggesztették. Az óvodák működését nem korlátozzák, de három évnél idősebb gyerekeknél ajánlott a maszkviselés.

Szlovákiában szombaton 1054 új koronavírus-fertőzést mutattak ki a laboratóriumi vizsgálatok, a tesztek száma kilencezer volt. A halottak száma továbbra is 61. A kórházakban koronavírus-fertőzés miatt 388 személyt kezelnek.

Branislav Gröhling
Fotó: Youtube

„A szlovákiai járványhelyzet nagyon komoly. Pillanatnyilag a családok jelentik a legkockázatosabb helyet, ahol az emberek megfertőződhetnek”

– mondta Milan Krajniak, munkaügyi, népjóléti és családi ügyekért felelős miniszter a válságstáb ülése után. A miniszter arra célzott, hogy főleg Észak-Szlovákiában a járványhelyzet ellenére számos családi ünnepséget, lakodalmat tartottak az elmúlt hetekben, ami a fertőzöttek számának ugrásszerű növekedéséhez vezetett.

Richard Sulík, a kormánykoalíciós Szabadság és Szolidaritás (SaS) elnöke, aki a még a válságstáb ülésének befejezése előtt elhagyta a tárgyalótermet, később a Facebookon megjelent bejegyzésében lépését azzal indokolta, hogy nem ért egyet a vendéglők, fitness-központok és a színházak esetleges bezárásával, amelyet a testület szintén mérlegelt. Igor Matovic kormányfő és a többi koalíciós partner felelőtlennek minősítette Richard Sulík viselkedését.