Koronavírus: már egy német beteg is van, aki nem járt Kínában

2020. január 28. 06:15 - szerző: MTI

Németországban is megerősítettek egy megbetegedést, amelyet az úgynevezett koronavírus okozott. A bajor egészségügyi minisztérium hétfő éjjeli közlése szerint a beteg férfi, Münchentől 30 kilométerre délnyugatra lakik,

de hogy járt-e Kínában, azon belül pedig Vuhan városában, a járvány gócpontjában, –arra nem tért ki a minisztérium.

Német hírportálok a minisztériumi közlést követően úgy értesültek:

a szóban forgó férfi 33 éves és nem Kínában, hanem helyben, Bajorország tartományban betegedhetett meg. Az ő esete lehet az első, amikor a vírus Kínán kívül terjed emberről emberre.

A férfi stabil állapotban van, láztalan. Egy autóipari beszállító cég, a Magyarországon is tevékenykedő Webasto munkatársa. Egy kínai kolléganője fertőzhette meg, aki részt vett egy továbbképzésen a vállalat központjában, a München melletti Stockdorfban január 19-től 22-ig. A sanghaji nő szervezetében hazatérése után, január 26-án mutatták ki a vírust. Németországi útja előtt nem sokkal meglátogatta szüleit a járvány gócpontja, Vuhan térségében. A továbbképzés idején tünetmentes volt.

A bajor hatóságok most igyekeznek feltárni, kivel volt kapcsolatban a kínai nő és a megfertőzött bajor férfi, akit elkülönítve ápolnak egy müncheni klinikán.

Időközben újabb 25 beteg vesztette életét Kínában, így a halottak száma egy nap alatt 81-ről 106-ra emelkedett.. További húsz amerikai repülőtérre terjesztették ki a Kínából érkezők vizsgálatát, sőt,

az Egyesült Államok kormányzata már egész Kínára szólóan eltanácsolta állampolgárait az utazástól.

Az Egyesült Államokban egyébként eddig öt bizonyított koronavírusos megbetegedést jelentettek, Kanadában pedig immár ketten fertőződtek meg bizonyítottan a kórokozótól. Eddig csak egy férfit támadott meg a ragály, aki Vuhanból tért vissza, hétfőn azonban bebizonyosodott, hogy a feleségét megfertőzte. Közös háztartásukban más nem lakik.

A járvány gócpontjában, a 11 millió lakosú Vuhanban naponta már több mint 15 ezren kerülnek kórházba magas lázzal, ami ötszöröse az ilyenkor szokásosnak. A városban 62 kórháznak van lázklinikája. A város párttitkára hétfőn este a sajtónak azt mondta, hogy

zsúfoltság alakult ki a kórházi felvételeknél, de a helyzet javul.

A járvány megelőzése érdekében a WHO hat fontos javaslatot tett a lakosságnak, ugyanakkor hongkongi kutatók lemodellezték, hogy sokkal több lehet a fertőzött, mint gondolták. A tudósok úgy látják, a kormányzatoknak drákói intézkedéseket kell hoznia, hogy ne alakuljon ki világjárvány.