Romló környezet – Új erőre kapott a járvány

2020. augusztus 9. 18:55 - szerző: Kárpáti János

Egyre több új koronavírus-fertőzöttről számoltak be az elmúlt hét folyamán a hazánkat körülvevő országokból. Miközben Magyarországon jobbára kevesebb mint két tucat új fertőzést regisztráltak naponta, Romániában az ezret közelítette a napi átlagos esetszám, és a fertőzés még mindig gyorsuló ütemben terjed. Jóval kisebb nagyságrendekről érkezett jelentés Ausztriából, de ott is rossz trendek érvényesültek: sorra haladta meg a százat az egy nap alatt diagnosztizált új koronavírus-fertőzöttek száma. Gyorsuló ütemben terjedt eközben a fertőzés Ukrajnában, 1200-at megközelítő napi új esetszámmal. Szerbiában is még mindig több száz a napi új megfertőződések száma, de ott a tendencia csökkenő.

A nem közvetlenül szomszédos országok közül Lengyelországban a járvány kitörése óta rekordmagas, 600-at meghaladó napi növekményt jegyeztek fel. Csehországban a száz alattiról ismét kétszáz fölé kúszott az új esetek száma. Hetek óta a legmagasabb adatot, 900-nál több napi megfertőződést észleltek Németországban.

Az Egyesült Államokban Deborah Birx, a Fehér Ház járványügyi tanácsadó csoportjának tagja a minap a Fox televízióban úgy vélekedett: a koronavírus-járvány a következő hetekben az amerikai középnyugati államokban lángol fel a legnagyobb valószínűséggel. Birx doktornő szerint a járvány a közeli jövőben várhatóan Tennessee államban, Kentuckyban, Missouriban, Kansasben, Nebraskában és Ohióban követeli majd a legtöbb áldozatot. Ennek okát a nyári vakációzásban és a megélénkült utazásokban jelölte meg.

Lapzártánkig a legátfogóbbnak tekinthető összesítések szerint a világon 17,6 millió ember fertőződött meg, az elhunytak száma pedig meghaladta a 680 ezer főt. A legtöbb halálesetet – bő 150 ezret – az Egyesült Államokban jegyezték fel.

A COVID-helyzet továbbra is világszerte erősen sújtja az idegenforgalmat, a helyi hatóságok időnként szigorított, illetve enyhített óvintézkedései pedig sok helyen kiszámíthatatlanná teszik a mindennapokat.

Németország például nemrég a járvány szempontjából kockázatos területté nyilvánított három spanyol tartományt, Katalóniát, Aragóniát és Navarrát.

Dánia viszont megnyitotta a határait a Svédországba utazók és az onnan érkezők előtt, miután a szomszédos országban visszaesett az új koronavírus-fertőzöttek száma. Svédország immár teljes területén 20 alá csökkent a 100 ezer lakosra jutó új megbetegedések száma, ami előfeltétele volt a lazításnak. A dán hatóságok ugyanakkor azt tanácsolják az állampolgáraiknak, hogy ha nincs halaszthatatlan dolguk, ne utazzanak Romániába, Bulgáriába, Luxemburgba és Írországba.

Koronavírus - Románia
Fotó: Nicolae Dumitrache

Eközben Norvégia a zöld jelzésről a koronavírus-veszélyt jelző vörösre rontotta Belgium státuszát. Ez azt jelenti, hogy a Belgiumból Norvégiába utazók az érkezés után tíz napra kötelezően karanténba kerülnek.

Amszterdamban augusztus 5-től mindenkinek, aki elmúlt 13 éves, kötelező a szájmaszk nemcsak az üzletekben, hanem néhány olyan népszerű közterületen is, mint a piros lámpás negyed vagy a híres bevásárlóutca, a Kalverstraat. A szigorítás oka, hogy nemrégiben ismét növekedni kezdett a koronavírusos fertőzöttek száma Hollandiában. Ugyanebből az okból szigorítanak több francia városban is. A híres bretagne-i tengerparti városkában, Saint-Malóban az önkormányzat rendelete szerint 11 éves kor fölött szabad téren is kötelező a szájmaszk viselése az óvárosban és az azt körülvevő városfalakon.

Orléans-ban a piacokon és este kilenc óra után a Loire folyó partján is kötelező a szájmaszk. A dél-franciaországi Bayonne-ban és Biarritzban szintén kötelezővé teszik az utcán is a szájat és az orrot eltakaró maszk viselését. Biarritzban éjszakánként lezárják a tengerparti strandokat, hogy elejét vegyék az éjszakai partiknak.

Koronavírus - Spanyolország Strandolók egy Palma de Mallorca-i tengerparton
Fotó: Joan Mateu

Szigorítottak a kijárási korlátozásokon Anglia északi részén, miután nőtt a koronavírus-fertőzöttek száma. Összesen négymillió embert érintenek a szigorítások Manchesterben és környékén, illetve Yorkshire nyugati, valamint Lancashire keleti részén. Az óvintézkedéseket a muszlim áldozati ünnep (Íd al-Adhá) közeledtével vezették be. A szóban forgó területeken jelentős számban élnek brit pakisztániak, túlnyomó többségük a muszlim vallás híve.

Koszovóban betiltották a pénteki áldozati ünnepi (kurban bajram) közösségi imákat, és rendőrök őrizték a mecseteket, Bosznia-Hercegovinában viszont a koronavírus-járvány megfékezése érdekében csak a kötelező távolságtartás betartására kérték a muszlim hívőket.

Irán a múlt szombattól nem enged be turistákat az országba a járvány újbóli felerősödése miatt.

Ugyanakkor könnyítések kerültek napirendre Izraelben. A jeruzsálemi Héber Egyetem szakemberei szerint az adatok azt mutatják, hogy az ország lassan úrrá lesz a járvány második hullámán, kiegyenesedik az új fertőzések korábban növekedést mutató görbéje. Ha a lakosság követi az utasításokat – elsősorban maszk viselésével –, akkor remélhetőleg nem lesz szükség újabb korlátozásokra. Az adatok egyébként azt mutatják, hogy Izraelben a járvány elsősorban továbbra is több ultraortodox, valamint néhány arab városban terjed, ott, ahol a szűkösebb lakhatási körülmények nem teszik lehetővé a fertőzöttek házi karanténját a sokgyerekes családok zsúfolt otthonaiban.

A nagyobb nemzetközi médiafigyelmet keltő esetek egyike, hogy COVID–19-megbetegedésben elhunyt Herman Cain 74 éves republikánus üzletember és politikus, aki 2012-ben szállt versenybe pártja elnökjelöltségéért, de a róla szóló híradások sokkal inkább azt emelték ki, hogy konokul visszautasította a maszk viselését. A fertőzést június végén diagnosztizálták nála, nem sokkal azt követően, hogy részt vett Donald Trump elnök oklahomai kampányrendezvényén. A halálát bejelentő közlemény szerint napok óta kómában feküdt egy atlantai kórházban.

Az elmúlt héten meghalt Vietnamban az első koronavírusos beteg, egy 70 éves férfi – jelentette az állami média. A vietnami egészségügyi rendszer mindeddig meglepő eredményességgel küzdött a járvánnyal.

Belehalt a koronavírus okozta betegségbe Perrance Shiri Zimbabwe 65 éves agrárminisztere. Egyesek a közösségi médiában ünnepelték a halálát, felemlegetve, hogy ő vezette az Észak-Korea által kiképezett katonai egységet, amely civilek ezreit ölte meg az ország nyugati részén zajló lázadás idején, 1982 és 1987 között.

Pozitív lett a brazil elnök, Jair Bolsonaro feleségének koronavírus-tesztje öt nappal azután, hogy az államfő bejelentette, kigyógyult a vírus okozta betegségből. A brazil tájékoztatási minisztérium közlése szerint a first lady, Michelle Bolsonaro jól van, és a pozitív teszt után követni fogja az előírt protokollt.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Szintén az utóbbi napok híre, hogy elpusztult az a német juhászkutya New Yorkban, amelynél először állapították meg az Egyesült Államokban, hogy koronavírus-fertőzött volt. Az nem derült ki, hogy a koronavírus okozta-e a halálát. Kérték ugyan a kutya halottkémi vizsgálatát, de mire a kérés eljutott az állatorvoshoz, Buddy testét már elhamvasztották.

Az amerikai közegészségügyi hivatal nyilvántartásában szereplő koronavírusos állatok között 12 kutya, tíz macska, egy tigris és egy oroszlán szerepel. A hivatal szerint nincs arra bizonyíték, hogy az állatok jelentős szerepet játszanak a vírus terjedésében, de a jelek szerint az ember bizonyos körülmények között meg tudja fertőzni az állatokat.