BBC: Iránban már 210 ember halhatott meg a koronavírus miatt

2020. február 28., 20:36

Szerző:

Jóval magasabb lehet a koronavírus fertőzöttjeinek száma Iránban, mint azt eddig gondolni lehetett. A BBC szerint ugyanis

legalább 210 halottja van már a járványnak Iránban,

ezt iráni egészségügyi forrásokra hivatkozva közölték, de a teheráni egészségügyi minisztérium szóvivője cáfolta ezt.  A BBC fárszi nyelvű híradása hangsúlyozta: ez az adat jóval magasabb az iráni hatóságok által hivatalosan közöltnél. Kianus Dzsahánpúr egészségügyi szóvivő előzőleg ugyanis arról számolt be, hogy csütörtök estig bezárólag 34-re nőtt az országban a koronavírus halálos áldozatainak a száma, s 388-ra a fertőzötteké.

Koronavírus – Irán Iradzs Harirsi iráni egészégügyi miniszter-helyettes és Ali Rabiei kormányszóvivő sajtótájékoztatót tart Teheránban

A legtöbb halottat a fővárosból, Teheránból, illetve a fertőzés helyi gócpontjának számító Komból jelentették. A BBC megjegyezte, hogy a fővárosban mindemellett

aránytalanul magas számban betegedtek meg tisztségviselők: egy alelnök, egy miniszter-helyettes, és legalább két parlamenti képviselő.

Egy parlamenti képviselő Komból a héten azzal vádolta a teheráni vezetést, hogy próbálja elleplezni a vírus terjedésének valós méreteit, míg az Egyesült államok aggodalmát fejezte ki, hogy az iszlám köztársaság nem oszt meg fontos információkat a járvánnyal kapcsolatban.

Szakértők attól tartanak, hogy az iráni kormány nem biztos a dolgában, hogy miként kellene kezelni a ragály rohamos terjedését.

Az iráni kormány kiállt az eddig foganatosított járványügyi intézkedései mellett, és tagadta, hogy információkat tartana vissza a fertőzöttek számáról. A pénteki imák Teheránban és 22 másik városban elmaradnak, az iskolákat és egyetemeket határozatlan ideig bezárták. Emellett számos légijáratot is töröltek, ami viszont azt eredményezte, hogy irániak ezrei ragadtak külföldön és az országon belül különböző repülőtereken.

 

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.