Franciaország bejelentette, minden szájmaszkot lefoglalnak, hogy az egészségügyi dolgozóknak adhassák

2020. március 3., 20:41

Szerző:

Emmanuel Macron francia államfő kedden bejelentette, hogy

az állam lefoglalja az országban elérhető valamennyi maszkot

az egészségügyi dolgozók számára, miután 4-en meghaltak az országban a koronavírus miatt, és 200 fölött jár a fertőzöttek száma. A lefoglalás érinti az országban rendelkezésre álló teljes egészségügyi maszkkészletet és a gyártás alatt lévő maszkokat is.

Az intézkedés értelmében a Franciaországban raktáron vagy gyártás alatt lévő maszkokat nem lehet exportálni, az állam belföldön osztja szét a teljes készletet az egészségügyi dolgozóknak. Kedd délelőtt az egészségügyi tárca már bejelentette, hogy

az egészségügyben dolgozók számára 10 millió egészségügyi maszkot osztottak szét a gyógyszertárakban és további 15-20 millió leszállítása várható a koronavírus terjedése elleni védekezéshez.

Az egyik franciaországi gócponton, a Bretagne-ban található Morbihan megyében egy 92 éves férfi belehalt a fertőzés szövődményeibe. Az első három halott egy 80 éves kínai turista, egy 60 éves tanár és egy 89 éves nő volt.

A megbetegedések száma a héten gyorsult fel Franciaországban, amely Olaszország és Németország mellett

a Covid-19 fertőzés egyik fő gócpontja lett Európában.

Országszerte mintegy 120 iskolát bezártak a gócpontok régióiban, az intézkedés 45 ezer diákot érint az országban, de az oktatási tárca kizárta azt a lehetőséget, hogy minden iskolát bezárjanak az országban. A Louvre múzeumhoz hasonlóan több vidéki város buszvállalatának dolgozói is úgy döntöttek, hogy élnek azon törvény adta jogukkal, miszerint megtagadhatják a munkát, ha a munkavégzés "súlyos és közvetlen veszélyt jelent az életükre vagy az egészségükre". Miután az egészségügyi hatóságok nem tartják indokoltnak a döntést, a munkáltatók fizetésmegvonással fenyegetik azokat a sofőröket, akik nem hajlandók felvenni a munkát.