Maximális riasztás: egy nap alatt 13 ezer fertőzött Franciaországban

A járványgócok többsége egyetemeken található, de pont azokat nem zárná be a francia vezetés.

2020. október 1., 06:22

Szerző:

Franciaországban az elmúlt 24 órában ismét 12 845 új koronavírusos fertőzöttet regisztráltak, az előző napi 8 ezer és a hétfői 4 ezer után – közölte szerda este az egészségügyi minisztérium. Marseille és Aix-en-Provence után Párizs, Lyon és Lille is elérte a maximális riasztási szintet, bár a napi rekord nem dőlt meg: pénteken 16 ezer új fertőzöttet regisztráltak. A halottak száma az elmúlt 24 órában 65-tel emelkedett, az előző napi 57 után.

Intenzív osztályon jelenleg 1200 koronavírusos beteget ápolnak. Számuk elmarad az első hullám tetőzésekor regisztrált 7200-tól, de fokozatosan nő. Szeptember elején még csak ötszáz súlyos beteget tartottak nyilván. A pozitív tesztek aránya két nap óta 7,6 százalékon stagnál, de a hónap elején még csak 4 százalékos volt.

Az egészségügyi hatóságok jelenleg 1235 járványgócot tárnak fel, számuk 64-gyel emelkedett kedd óta, többségük egyetemeken található.

Elisabeth Borne munkaügyi miniszter szerdán bejelentette, hogy a védett ágazatokban, így a vendéglátásban, a kultúrában, a rendezvényszervezésben és a sportban az állam az év végéig 100 százalékos bérpótlást szavatol azoknak, akik jelenleg kényszerszabadságon vannak, Olivier Véran egészségügyi miniszter csütörtökön várhatóan újabb korlátozásokat jelent be a főváros mellett több nagyvárosban is, ahol a járványmutatók elérték a maximális riasztási küszöböt.

Párizsban 100 ezer lakosra 259,6 fertőzött jut (a riasztási küszöb 50), és az intenzív ágyak 32 százalékán koronavírusos betegek fekszenek. A kórházak számára a kritikus szintet a 30 százalék jelenti. Ez már meghaladja a Marseille-ben mért szintet, ahol az elmúlt hétvége óta minden vendéglátóhelyet bezártak két hétre, míg a fővárosban este 10 órakor zárnak a bárok. 

Emmanuel Macron államfő szerdán jelezte, hogy az egészségügyi tárca és a kormány illetékes tagjai csütörtökön döntéseket fognak bejelenteni. Frédérique Vidal felsőoktatási miniszter ugyanakkor azt mondta, hogy az egyetemek általános bezárása egyelőre nincs napirenden.

(MTI)