16 ezer önkéntes kéri, hogy fertőzzék meg koronavírussal a védőoltás kifejlesztése érdekében

2020. május 12., 16:55

Szerző:

Ha emberek gondjára keresünk megoldást, akkor embereken is kísérletezzünk, így gyorsítható a folyamat – véli Josh Morrison, a 1Day Sooner (egy nappal hamarabb) nevű civil kezdeményezés társalapítója, aki áprilisban a Scientific American című tudományos-ismeretterjesztő lapnak úgy nyilatkozott, reményei szerint ezzel a módszerrel nem telne évekbe a koronavírus elleni oltóanyag kifejlesztése - szemlézte a HVG. 

A felhívásra jelentkező emberek – cikkünk megjelenésének idején a világ

102 országából összesen 16 213 fő regisztrált – hozzájárulnak ahhoz, hogy SARS-Cov-2 vírust tartalmazó sprayt fújjanak az orrukba, így fertőzvén meg őket.

1213502201
Fotó: valentinrussanov

Az International Business Times gyűjtése szerint az Egyesült Államok élelmiszer- és gyógyszerbiztonsági hatóságának történetében (FDA)

nem volt még példa arra, hogy még azelőtt kapjon engedélyt egy emberes kísérlet, hogy az állatokon folytatott próbák megnyugtató eredményekkel zárultak volna.

A modern történelemben újszerű helyzet azonban új megoldásokat is hozhat, a lap ugyanis azt írja, a mostani esetben az FDA egyelőre nem zárta ki az engedélyezés lehetőségét. Ráadásul az amerikai kongresszus 35 képviselője nemrég indítványozta, kerüljön napirendre az emberkísérlet kérdése.

A britek még április végén belevágtak egy oltóanyag embereken történő kipróbálásába.

Az oxfordi fejlesztésű hatóanyag klinikai tesztjén szintén önkéntesek vesznek részt.

A koronavírus elleni kutatásokban alapítványa révén aktívan részt vevő Bill Gates szerint legkevesebb 9 hónap alatt készülhet el egy jó vakcina, de még ennek duplája, 18 hónap is azt jelentené, hogy szokatlanul gyorsan alkották meg a szérumot a tudósok. Gates azt mondta, a koronavírus elleni vakcinából az újszülötteknek kötelezően beadandó védőoltás lehet.