Koronavírus: hárman már fertőzöttek Franciaországban, Kínában pedig már negyvenegy halott van

2020. január 25., 07:54

Szerző:

Franciaországban már egész biztosan megjelent a tüdőgyulladást okozó új koronavírus, ami az első hivatalosan is megerősített eset Európában. Agnes Buzyn francia egészségügyi miniszter péntek este sajtótájékoztatón számolt be arról, hogy az első esetet Bordeaux-ban, a másodikat Párizs térségéből jelentették és

valószínűsítette, hogy további esetek is lesznek.

Nem sokkal később, szombaton reggel jött a hír, hogy van egy harmadik francia eset is: az SOS Médecins francia mentőszolgálat szerint Bordeaux egészségügyi szervei megfigyelés alá helyeztek egy kínai férfit, aki Kínából Hollandián keresztül érkezett Franciaországba.

Jelenleg öt embert kezelnek az Egyesült Királyságban is a koronavírusra jellemző fertőzési tünetekkel, a gyanús esetek közül négyet Skóciában – az elmúlt két hétben mind a négyen a vírusfertőzés kiindulópontjának tekintett kínai Vuhan városában jártak –, egyet Észak-Írországban vizsgálna.

A legfrissebb hírek szerint pedig Szaúd-Arábiában, Vietnamban és Szingapúrban is megjelent a vírus.

A koronavírusnak nincs magyar érintettje, de Szijjártó Péter külügyminiszter szerint egyelőre nincs ok rendkívüli intézkedésre, de hoztak intézkedéseket, a nagykövetségek és főkonzulátusok világszerte szorosan nyomon követik a fejleményeket, rendszeresen egyeztetnek az egészségügyi hatóságokkal.

Az új vírus ellen még nincs védőoltás, a vakcina kifejlesztése akár évekbe is telhet, viszont a folyamatban segítséget nyújthatnak a többi koronavírus elleni szérumok megalkotásakor nyert tapasztalatok.

Az Ökológiai Kutatóközpont Ökológiai és Botanikai Intézetének igazgatója szerint már kifejlesztettek egy gyorstesztet, amellyel vérből ki lehet mutatni az új koronavírus okozta megbetegedést. Garamszegi László Zsolt szerint ez azért fontos, mert a vírus csupán 25 százalékban idéz elő súlyos tüneteket, így sokan nem mennek vele  orvoshoz.

A betegség emiatt gyakran észrevétlen marad: a becslések szerint a hivatalosnál jóval több, ezer-kilencezer ember lehet érintett.

Garamszegi László Zsolt kijelentette:

nem zárható ki egy új világjárvány, viszont a halálos esetek eddig mind Kínában fordultak elő, egyébként többnyire idős, beteg emberek veszítették életüket.

Az már tény, hogy az új koronavírus emberről emberre is terjed, de még nem tudható, hogy pontosan miként. Valószínűleg cseppfertőzéssel - például köhögéssel, tüsszentéssel -, ami elég gyors terjedést tesz lehetővé.

Tüdőgyulladás-vírus Kínában Védőmaszkot viselő utasok egy hongkongi pályaudvaron január 23-án
Fotó: Kin Cseung

 A magyar hatóságok azt kérik azoktól a magyaroktól, akik Hubei tartományba terveznek utazást, halasszák el. Ha pedig Kína más városaiba utaznak, kövessék a konzuli szolgálat honlapját, és regisztráljanak konzuli védelemért.

Helyi idő szerint péntek délutánra országosan 880 fölé emelkedett a fertőzöttek száma, míg a halálos áldozatok száma immár

41-re nőtt.

Bár a fertőzöttek túlnyomó többségét még mindig a járvány epicentrumaként ismert, közép-kínai Hupej tartományban tartják számon, a halálos áldozatok közül egy a Pekinggel szomszédos Hopej, egy pedig az észak-kínai Hejlungcsiang tartományokban hunyt el. 

 A vírusnak

fiatal áldozata is van: csütörtökön egy 36 éves férfi halt bele a fertőzésbe, akit három napig tartó láz miatt vittek nemrég kórházba. Halálát végül váratlan szívleállás okozta. 

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.