Az Eurasia Group alapítója: a következő két-három évben durva válság lesz, G20 helyett a G Zéró időszaka jön

2020. május 13., 12:10

Szerző:

Szögesen ellentétes álláspontot hangoztatott az új koronavírus eredetét illetően a Klubrádiónak adott minapi nyilatkozatában Kína budapesti nagykövete, illetve – egy másik interjúban - a New York-i székhelyű, globális hálózattal rendelkező, Eurasia Group nevű politikai kockázatelemző-tanácsadó intézmény alapító elnöke. Tuan Csie-long (Duan Jielong) és Iam Bremmer beszélgető partnere egyaránt Csernyánszky Judit volt.

A kínai diplomata szerint egyre több jel mutatja, hogy nem Vuhanból ered a COVID-19, sem a helyi piacról, sem pedig a nagyváros oly sokat emlegetett víruslaboratóriumából.

Tuan Csie-long visszautasította és provokációnak minősítette azt az amerikai gyanúsítást, hogy a vuhani kutatóhelyről szabadult volna ki a kórokozó.

Tuan Csie-long (Duan Jielong), a Kínai Köztársaság budapesti nagykövete megbízólevelének átadására érkezik a Sándor-palota előtt még 2015. július 8-án
Fotó: MTI Fotó: Bruzák Noémi

Csie-long ugyanakkor egészen más hangon beszélt Magyarországról: dicsérte a kormánnyal való együttműködést és azt, ahogyan Magyarországon az 5G fejlesztésben érdekelt Huaweijel bánnak.

Az Eurasia Group alapítója, Bremmer szerint az viszont teljes bizonyossággal állítható, hogy a vírus Vuhanból származik, és

az is tény, hogy a pekingi kormány egy hónapig titokban tartotta a fertőzés kitörését.

Azonban arra a vádra, amivel a vuhani laboratóriumot illette az amerikai elnök, nincs hiteles bizonyíték, a hírszerzéstől sem. Sőt, Amerika szövetségesei sem osztják Donald Trump véleményét – hangoztatta a neves kockázatelemző-tanácsadó. 

„Teljesen világossá vált a WHO-val, az Egészségügyi Világszervezettel folytatott beszélgetéseimből, hogy Kína nem biztosította a teljes átláthatóságot, és nem bocsátotta rendelkezésünkre a szükséges információkat a járvány kitörésének első heteiben. Az egy dolog, hogy Kína a világ elől eltitkolta az igazságot, de a saját állampolgárai elől is. Ezért maguk a kínaiak és nagyon dühösek voltak a kormányra, hisz magukra hagyva, kitette őket a fertőzés veszélyének. Ráadásul azt az orvost, aki elsőként jelezte a helyzet súlyosságát, még meg is büntették, és azt mondták, túldimenzionálja az ügyet, majd nemsokára a vírus áldozata lett. Ekkor viszont nemzeti hőst csináltak belőle” – emlékeztetett Iam Bremmer.

A kínai diplomata ugyanakkor vitatta, hogy a járvány kínai eredetű lenne

– szerinte csak az bizonyos, hogy Kína fedezte fel először a kórokozót. Arra a kritikára, hogy Kína kezdetben eltitkolta a vírus megjelenését, azt mondta: miután a pekingi kormány azonosította a járványt, rögtön intézkedéseket tett. Tuan nagykövet visszatekintése szerint egy vuhani orvos tavaly december 27-én jelentette az első három gyanús esetet, amely az osztályán megjelent. A város egészségügyi bizottsága 30-án adta ki a sürgős értesítést az ismeretlen eredetű tüdőgyulladás kezeléséről, majd 31-jén Kína figyelmeztette a WHO kínai képviseletét az vuhani ismeretlen eredetű tüdőgyulladásos esetekről. 2020. január 3-án Kína hivatalosan is megkezdte a WHO-nak és a releváns országoknak, köztük az Egyesült Államoknak az időszerű információszolgáltatást a járványhelyzetről. Január 20-án a Kínai Nemzeti Egészségügyi Bizottság magas szintű szakértői csoportja arról tájékoztatta a nyilvánosságot, hogy az emberről emberre terjedés jelenségét megerősítették, a WHO pedig aznap delegációt küldött Vuhanba.

Megjegyzendő: a New York Times február elején közölt értesülése szerint az első gyanús esetekről már december 8-tól voltak jelentések Vuhanban, majd egy ott dolgozó szemész, Li Venliang egy internetes zárt beszélgetőcsoportban december 30-án arról írt, hogy kórházában több beteg karanténban van, mert – a szintén a koronavírusok családjába tartozó – SARS-Cov-fertőzés gyanúja merült fel esetükben. A szemészt beidézték a hatóságok. Január 3-án a rendőrségen aláírattak vele egy dokumentumot, miszerint hamis állításaival súlyosan megzavarta a társadalmi rendet, és további nyolc embert ellen is nyomozást indítottak álhírterjesztés miatt. Pár héttel később, amikorra már egyértelműen kiderült a közvélemény és a külföld számára is, hogy új kórokozó bukkant fel és okozott járványt Kínában, a hatóságok elnézést kértek az orvostól. Li Ven-liang azonban maga is megkapta a vírust, amibe február 7-én belehalt. A hatóságok posztumusz kitüntetésben részesítették több más, szintén a COVID–19-ben elhunyt egészségügyi dolgozóval együtt, továbbá kártérítést nyújtottak az orvos családjának. Április 2-án hivatalosan a járvány mártírjává nyilvánították.

Az Eurasia Group alapító elnöke arra a riporteri kérdésre, hogy miért nem engedte meg Kína a segítségüket felajánló amerikai kutatóknak a vuhani vizsgálódást, úgy vélekedett:

semmilyen bizalom nincs Kínában Amerika iránt, ami persze fordítva is igaz.

A kínaiak attól tarthattak, hogy bármit is talál Amerika, azt azon nyomban ellenük, a lejáratásukra használná fel. Bremmer szerint Trump nagyon rosszul kezeli a válságot, bűnbakot keres.

„Trumpra reagálva talán túlságosan is védekező álláspontra helyezkedtek a kínaiak. Nem ismerik el a felelősségüket. Aztán Kína maga is kitalálta a saját konspirációs teóriáját, miszerint az amerikai hadsereg terjesztette el a koronavírust” – jegyezte meg.

Iam Bremmer feltételezése szerint

az elkövetkező két-három év világszerte „nagyon durva lesz, recesszióba süllyednek a gazdaságok”.

„Én ezt úgy hívnám, hogy eljön a G Zéró időszaka, amikor nem a G7 vagy G20 a világgazdaság vezető ereje. Nulla vezetője lesz. Úgy hívnám: hogy G0 válságba jutunk. De ez Kínát nem segíti vezető szerephez” – fogalmazott.