Koronavírussal fertőzött belga férfi utazott azon a gépen, amelyikkel a magyarokat is hazahozták

2020. február 4., 15:21

Szerző:

Az Index a VRT Nieuws holland nyelvű belga hírportál keddi cikkéből idéz, mely szerint vasárnap este hozták haza a kínai Vuhanból azt a kilenc személyt, akiket azonnal egy katonai kórházba szállítottak, és hétfőn elvégezték rajtuk a teszteket. Kiderült, hogy egyikük megfertőződött, őt azonnal a köronavírusos esetek kezelésére kijelölt egyik kórházba vitték. A vizsgálatok szerint társai nem fertőzödtek meg.

Az Origo értesülései szerint a koronavírussal fertőződött belga nagy valószínűséggel azzal a géppel utazott, amelyikkel a magyar állampolgárokat is hazahozták Vuhanból. Az Index megkeresésére a Külgazdasági és Külügyminisztérium azt írta, hogy a Vuhanból Marseille-be tartó repülő – amelyikkel a magyarokat is evakuálták – 230 embert hozott vissza Európába, a felszállásnál 30 embernek voltak tünetei, ők teljesen elkülönítve, a gép másik emeletén ültek.

Információk szerint az említett belga állampolgár is ezen a gépen utazott, felszálláskor tünetmentes volt, így ő nem került az elkülönített csoportba.

A belga betegről Marc van Ranst virológus azt mondta, hogy nem kell aggódni, ez nem olyan eset, amelyből más esetek következhetnek majd. Az érintett személy néhány nap múlva vírusmentes lesz.