Durván ugrottak a fertőzöttségi adatok Amerikában és Olaszországban, egyre jobban terjed a járvány

2020. március 28., 08:33

Szerző:

Az Egyesült Államokban a Johns Hopkins egyetem és kórház péntek délutáni adatai szerint már több mint 100 ezer az új típusú koronavírussal diagnosztizáltak száma, Donald Trump amerikai elnök pénteken

100 ezer lélegeztetőgépet ígért az elkövetkező 100 napra.

 Az új típusú koronavírus elleni küzdelmet irányító kormányzati munkacsoport szokásos napi sajtókonferenciáján pénteken Donald Trump arról tájékoztatott, hogy elnöki rendelettel felhatalmazta a belbiztonsági minisztert és a védelmi minisztert a hadsereg és a parti őrség tartalékosainak, továbbá a katonaság orvosi személyzetének a mozgósítására.

Az elnök bejelentette, hogy Peter Navarrót, a Fehér Ház kereskedelmi főtanácsadóját bízta meg a védelmi termelési törvény keretében elrendelt lélegeztetőgépek gyártásának összehangolásával. Trump a törvény értelmében pénteken délután utasította a General Motorst mintegy 40 ezer lélegeztetőgép kötelező legyártására, és a sajtókonferencián azt is közölte, hogy tárgyalt a Boeing elnök-vezérigazgatójával, aki ígéretet tett heti mintegy ezer darab arcvédő gyártására.

"Rengeteg lélegeztetőgépünk lesz"

- fogalmazott az elnök, és kilátásba helyezte, hogy Washington később akár más országokat is elláthat ilyen berendezésekkel. Ezzel kapcsolatban felidézte, hogy amikor pénteken felhívta telefonon Boris Johnson brit kormányfőt, akinél diagnosztizálták a vírusfertőzést, és megkérdezte tőle, hogy van, Johnson rögtön azzal válaszolt: "lélegeztetőgépekre van szükségünk".

Trump egy nappal korábban ugyanakkor úgy nyilatkozott,

nem hiszi, hogy 30 vagy 40 ezer lélegeztetőgépre lenne szükség.

 

 

A koronavírus legfőbb európai gócpontjának számító Olaszországban 86 498-an megfertőződtek, 9134-en meghaltak és 10 950-en meggyógyultak. Az előző nap csaknem ezerrel nőtt a halálesetek száma.

Kínában (Hongkong és Makaó nélkül), ahol a járvány tavaly év végén elkezdődött, 81 946 esetet tartottak nyilván, 3299-en haltak meg és 75 098-an gyógyultak meg. Az ország megtiltotta a külföldieknek a belépést területére, mert jelenleg a beutazók jelentik a legnagyobb veszélyt a kórokozó terjedése szempontjából. Vasárnaptól jelentősen csökkentik a nemzetközi repülőgép-járatok számát is.

Spanyolországban 65 719-re emelkedett a fertőzöttek száma, a járványban eddig 5138-an vesztették életüket. Az országban rendkívül magas - több mint 9400 - a koronavírussal diagnosztizált egészségügyi dolgozók száma. A kormány elbocsátási tilalmat rendelt el a járvány idejére.

Németországban 50 871 fertőzött mellett 351 a halálos áldozatok száma és 6658 a gyógyultaké.

Franciaországban 33 414 a fertőzöttek száma, 1997-en vesztették életüket és 5707-en távozhattak egészségesen a kórházból. Édouard Philippe kormányfő szerint Franciaországban "a helyzet nehéz lesz a következő napokban". A kormány várhatóan bejelenti a kijárási korlátozások meghosszabbítását.

 

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.