Könnygázban fuldoklik Párizs, hatalmas zavargások vannak a francia fővárosban

Folytatódtak az Emmanuel Macron elnök politikája elleni tüntetések.

2018. december 8., 18:58

Szerző:

Az előző szombathoz képest nyugodtabban indultak a sárga mellényesek tüntetései Párizsban, de miközben sokan végig békésen tüntettek a sugárúton, voltak, akik megdobálták a rendőrsorfalat a Champs-Élysées-nél - tudósított az Index. A rendőrség annyi könnygázt vetett be, hogy a Diadalívnél órákon át állt a füst szombaton napközben. Este 6 órára a rendőrök kiszorították a tüntetőket a Champs-Élysées-ről.

Késő délután szélsőségesek a mellékutcákban autókat, kirakatokat rongáltak meg, kukákat gyújtottak fel. A rendőrök a könnygáz mellett vízágyút is bevetettek, egyes részek szinte csatatérré változtak.

A tömeg nagy része a Diadalív környékén volt, de egy néhány száz fős csoport szombat este 5 óra után a szintén a Champs-Élysées-n található elnöki palotához ment. Itt rendőrségi járművekből és rohamrendőrökből álló sorfal várta őket. A tüntetők közül többen elkezdték felszedni a macskakövet, és dobálták a rendőröket. A rendőrség nagyon nagy mennyiségű könnygázt vetett be, majd megindult a rendőrsorfal és feloszlatták a tömeget.

Tüntetés az üzemanyag drágulása ellen Franciaországban
Fotó: MTI/EPA/Christophe Petit Tesson

Este 6 órára a teljes sugárútról kiszorították a tüntetőket a mellékutcákba. Többen itt is magánakciókba kezdtek. Például felgyújtottak egy kukát, aztán a tűzre ráfektettek egy motort.

A francia kormány szociális és adópolitikája ellen tüntető sárga mellényes mozgalom szombatra hirdetett meg újabb tiltakozónapot, és már délelőtt 9 körül közel kétezren vonultak a Champs-Élysées-n. A tüntetők először az elnöki palotához próbáltak eljutni, de a rendőrök sorfala elzárta az utat a Concorde tér előtt, rohampajzsokkal is próbálták visszaszorítani őket.

Több ezren álltak a Champs-Élysées-n, de a legtöbben csak skandáltak, a francia himnuszt, a Marseillaise-t énekelték, és Emmanuel Macron francia elnök lemondását követelték hangosan. „Hallgassátok a nép haragját!", „Macron mondjon le!", „Macron tévútra vitt!" feliratú táblákat és transzparenseket lehetett látni.