Kolozsvárról is próbáltak már kiutálni Srí Lanka-i vendégmunkásokat

2020. február 3. 20:30 - szerző: MTI

Egy munkaerő-közvetítő cég képviselője szerint nem egyedi a ditrói eset, Kolozsváron is volt már példa a Srí Lanka-i vendégmunkások elleni fellépésre.

Romulus Badea, a munkaerő-közvetítéssel is foglalkozó Soter&Partners társaság képviselője a Hotnews.ro hírportálnak számolt be a Srí Lanka-i munkavállalókkal szembeni romániai ellenérzésekről.

Mint elmondta, egy kolozsvári vendéglő vezetői több ebből az országból származó szakácsot és pincért alkalmaztak, akik számára a vendéglő közelében biztosítottak szállást. A vendégmunkások szálláshelyének a szomszédságában lakók minden lehetséges hatóságnál feljelentették a vendéglőst, petíciót nyújtottak be a polgármesteri hivatalba, és egyszer még a csendőrséget is kihívták a helyszínre, noha a vendégmunkások nem adtak erre okot. A munkaközvetítő szerint a vendéglőben alkalmazott vendégmunkásokra nincsen panasz, a szomszédok mégis ügyvédet fogadtak, hogy feljelentések megfogalmazásával próbálja elűzni a környékről az ázsiai munkásokat.

Romulus Badea egy olyan Bukaresthez közeli esetről is beszámolt, amikor egy vállalatnál 

a Srí Lanka-i vendégmunkásoknak kevesebb munkaórát írt be a nyilvántartással megbízott alkalmazott,

mert nem tudta elviselni, hogy a vendégek többet keressenek, mint a hazaiak. Itt a vállalat vezetője rájött a csalásra, és elbocsátotta a csaló alkalmazottat.