Egy lépést sem kell tennie, ha a 168 Óra legújabb számát kézbe szeretné venni!

Németországban magas hozamú állampapírral gyűjtenének pénzt a klímaváltozás elleni harcra

2019. augusztus 25. 16:14 - szerző: MTI

Garantáltan évi 2 százalékos hozamot biztosító állampapír bevezetését javasolja a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) az éghajlatváltozás elleni küzdelemhez szükséges beruházások finanszírozására - írta a Bild am Sonntag című vasárnapi német lap. A kiemelkedő hozamot biztosító állampapír kettős célt szolgál, az éghajlat mellett és a német állampolgárok negatív kamatokkal fenyegetett megtakarításainak megmentését is. A tervek szerint az állampapír futamideje tíz év, a kibocsátó pedig az állami fejlesztési bank (KfW) lenne - mondta a lapnak Alexander Dobrindt, a kormánypárt szövetségi parlamenti (Bundestag-) képviselőinek vezetője. 

A klímavédelmi technológiák terjesztéséhez milliárd eurós nagyságrendű forrásra van szükség, ezért garantáltan pozitív kamatokkal akarjuk ösztönözni és honorálni a klímavédelmet célzó állampolgári befektetéseket – tette hozzá a politikus. Hangsúlyozta, hogy az államadósság finanszírozásának kedvező feltételei révén van elég pénz a klímavédelmi állampapír bevezetéséhez, és az éghajlatváltozás elleni küzdelem ügyének lakossági támogatottsága alapján sikeres lehet a kezdeményezés. Mint mondta, komoly esély mutatkozik egy "széles társadalmi mozgalom" megteremtésére. Az állampolgári megtakarításokat megsemmisítő negatív kamatok helyett a klímavédelmi befektetéseket támogató pozitív kamatokra van szükség - mondta Alexander Dobrindt.

A CSU elnöke, Markus Söder bajor miniszterelnök a napokban bejelentette, hogy pártja a kisbefektetők védelmében kezdeményezi egy törvény megalkotását, amelynek értelmében a bankok nem sújthatják negatív kamattal a 100 ezer euró (32,5 millió forint) alatti betéteket.

A koalíciós társ szociáldemokraták (SPD) részéről Olaf Scholz pénzügyminiszter közölte: a tárca megvizsgálja, hogy van-e jogi lehetőség a negatív kamat alkalmazásának korlátozására. A miniszter elmondta: nem találja jó ötletnek, hogy a bankok büntetőkamatot vetnek ki a folyószámlákon vagy megtakarítási számlákon tartott eszközökre, és örömmel tölti el, hogy Markus Söder egyetért vele.